U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Voetbal.nl

AJAX


Van Gaal waarschuwt voor kracht van Cyprus

Door een onzer redacteuren
ZEIST, 3 OKT. Bondscoach Louis van Gaal neemt de komende twee WK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Cyprus en Portugal alleen genoegen met een overwinning. "Want anders worden we afhankelijk van andere landen in de poule."

Eerst zal echter de nare nasmaak worden weggespoeld die de wanvertoning tegen Ierland heeft achter gelaten. Dat gebeurt vandaag in een evaluatiegesprek. Oranje kwam in deze wedstrijd met 2-0 achter en mocht in zijn handen knijpen met een 2-2 gelijkspel.

Van Gaal zoekt de oorzaak van zijn mislukte debuut als bondscoach niet alleen bij de spelers, maar ook bij zichzelf. Ondanks de zwakke start tegen Ierland zal hij de tactiek van het Nederlands elftal niet wijzigen. "Want als wij deze strategie goed uitvoeren zijn er weinig landen in de wereld tegen ons bestand." Verder heeft Van Gaal een rotsvast vertrouwen in de Nederlands voetbaljeugd. Die zal hij dan ook, net als in zijn succesjaren bij Ajax en in mindere mate bij Barcelona, een kans geven.

Van Gaal volgde de afgelopen weken de verrichtingen van PSV in de Champions League en de competitie op de voet. Hij zag Kevin Hofland en Mark van Bommel regelmatig excelleren op het hoogste niveau. De laatste selecteerde hij ook weer voor Oranje. Over Van Bommel: "Soms kiest hij nog voor een te mooie oplossing. Tegen FC Groningen zag ik hem een bal in een keer spelen op kniehoogte. Dat ging dan ook prompt mis. Ik ben zeer gecharmeerd van Van Bommel. Dit is een voetballer die een grote toekomst voor zich heeft. Mark heeft een winnaarsmentaliteit. Daar houd ik van."

Centrale verdediger Hofland maakt nog deel uit van Jong Oranje, zodat het vast staat dat Bert Konterman de geblesseerde Jaap Stam zal vervangen. Niettemin zwaaide Van Gaal hem alle lof toe. Hij ziet in Hofland de opvolger van Frank de Boer. "Als je tegen Yorke en Solskjaer goed op de been blijft dan heb je veel talent."

Ook wat betreft de aanvallers heeft Van Gaal een uitgesproken mening. Jerrel Hasselbaink, na de Primera Division nu bij Chelsea weer een fenomeen in de Premier League, krijgt ook bij deze bondscoach vooralsnog geen vaste plaats. "Hij is een goalgetter. Maar Jerrel heeft het nadeel dat hij in dezelfde lichting zit als Kluivert, Van Nistelrooij, Van Hooijdonk en straks Vennegoor of Hesselink. Ik kies voor een spits die goed kan combineren. Want dat is nog altijd de basis van ons spel."

Hoewel hij tegen Cyprus, dat zich ongetwijfeld massaal voor het eigen doel zal terugtrekken, Pierre van Hooijdonk als breekijzer best kan gebruiken is de spits van Benfica niet opgenomen in de selectie van twintig spelers. Ook zijn vaak verbluffende vrije trappen zullen dus niet aangewend kunnen worden om een beslissing te forceren.

Van Gaal heeft voor de toekomst gekozen, dus voor Jan Vennegoor of Hesselink. De Twentenaar zal de rol moeten vervullen die in het verleden Cees van Kooten en Peter Houtman op het eiland hebben vervuld. Ook zij fungeerden als breekijzer in een kluwen van Cyprioten. Van Gaal: "Ik heb veel vertrouwen in Vennegoor of Hesselink. Hij heeft een fantastische mentaliteit en past in mijn visie. Ik geef de voorkeur aan spelers die in Nederland voetballen."

Op Stam na is de selectie van Oranje weer zo goed als compleet. Het was een teleurstelling voor Van Gaal dat hij Arnold Bruggink niet kon selecteren. De PSV'er die hij ooit naar Ajax wilde halen raakte zondag geblesseerd in het duel met FC Groningen. Boudewijn Zenden, Marc Overmars, Edgar Davids en Arthur Numan, voornamelijk spelers dus voor de linkerflank, zijn weer wel beschikbaar.

Toch waarschuwde Van Gaal al vast voor Cyprus, dat zaterdag in Nicosia tegenstander is. "Dit elftal heeft in de aanloop naar het EK 2000 thuis met 3-2 gewonnen van Spanje en daarvoor met 1-1 gelijk gespeeld tegen Frankrijk."

Het Nederlands elftal kwam op het eiland in de Middellandse Zee twee keer goed weg: in 1981 (doelpunt Van Kooten) en 1984 (doelpunt Houtman in de 84ste minuut) werden minimale overwinningen geboekt. In 1986 werd in de aanloop naar het EK van 1988 met 2-0 gewonnen door treffers van Ruud Gullit en John Bosman.

NRC Webpagina's
3 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad