U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Telecombedrijven 'stuurden' veiling
De aanbieders van mobiele telefonie in Nederland, in het bijzonder KPN, hebben het ontwerp van de veiling van UMTS-frequenties deze zomer al vorig jaar op cruciale punten naar hun hand gezet.

Spelers UMTS-veiling dicteerden de regel
De deelnemers aan de UMTS-veiling deze zomer hebben zelf de randvoorwaarden ervoor kunnen dicteren. Dit blijkt uit notulen van de consultatierondes tussen overheid en bedrijfsleven die vorige zomer werden gehouden.

De Britse digitale opmars
Digitale satelliettelevisie is in Engeland mateloos populair. Lagere sociale klassen en huishoudens met lagere inkomens blijken echter minder snel in aanraking te komen met digitale televisie dan de rest van de Britse bevolking. Dit zijn enkele conclusies uit een onderzoek van toezichthouder Oftel na bijna twee jaar digitale televisie in Groot Brittanië.

Moskouse tv-toren kan worden hersteld
De Moskouse televisietoren is na de 26 uur durende brand van begin deze week stabiel genoeg om te worden hersteld. De toren wordt niet afgebroken en loopt ook niet het gevaar om te vallen.

Schadeclaims Microsoft
Microsoft wordt bedreigd door schadeclaims van Amerikaanse consumenten. Een rechter in San Francisco heeft gisteren voor het eerst een gezamenlijke aanklacht toegestaan van een groep consumenten, die Microsoft wordt beticht van te hoge prijzen voor zijn software. Consumentengroepen besloten eerder dit jaar massaal 's wereld grootste sofwareproducent aan te klagen nadat rechter Thomas Penfield Jackson had geoordeeld dat Microsoft zijn dominante machtspositie had misbruikt.

Forse investering in Linux-programma's
Intel, IBM, Hewlett-Packard en NEC willen de komende jaren miljoenen dollars steken in de ontwikkeling van software voor de webhandel, die draait op het besturingssysteem Linux. Linux, waarvan de onderliggende code gratis wordt verspreid op internet, wordt in het algemeen in staat geacht de alleenheerschappij van het door Microsoft gemaakte Windows te betwisten. De computerfirma's zetten een laboratorium op met de naam Open Source Development Lab, dat eind dit jaar wordt gevestigd bij Portland (Oregon). De ontwikkeling van programma's voor het elektronisch zakendoen is een mogelijke impuls voor de acceptatie van Linux, die nu wordt vertraagd doordat veel populaire programma's nog niet in een Linux-versie zijn te verkrijgen. Het laboratorium begint niet zelf met het project, maar zal slechts bestaande projecten versnellen. Behalve van de vier genoemde sponsors is de financiering ook afkomstig van Caldera, Dell, Linuxcare, LynuxWorks, Red Hat, Silicon Graphics, SuSe, TurboLinux en Linux Systems. (Bloomberg)

Amazon.com in Frankrijk
De Amerikaanse webwinkel Amazon.com gaat in Frankrijk boeken, cd's, videobanden en dvd's verkopen op de website Amazon.fr, die morgen online gaat. Bestuursvoorzitter J. Bezos heeft dit gisteren bekendgemaakt op een persconferentie, waar hij sprak een "aanzienlijke investering" zonder een bedrag te willen noemen. Amazon zal in Frankrijk, waar slechts 0,3 tot 0,5 procent van de boeken via internet wordt verkocht, concurreren met Fnac.com (Pinault-Printemps-Redoute), Alapage (France Telecom) en BOL (Vivendi en Bertelsmann). Boeken mogen volgens de Franse wet niet met een korting van meer dan vijf procent worden verkocht. Amazon.fr, waar ongeveer 100 mensen komen te werken, vestigt zich in Gyancourt (bij Parijs), bouwt een distributiecentrum in Orléans en verzorgt de klantenservice vanuit Den Haag. (AP, AFP)

Zwitserse UMTS-veiling op 13 november
De autoriteiten in Zwitserland hebben alle tien gegadigden toegelaten tot de veiling van vier vergunningen voor de nieuwe generatie mobiele telefonie (UMTS). De veiling van de UMTS-frequenties, die mobiel internetten mogelijk maken, begint 13 november op internet en zal naar verwachting tussen de twee en vier weken in beslag nemen. De schattingen van de opbrengst liggen tussen 5 en 10 miljard frank (7,1 14,2 miljard gulden). Nederland, dat meer dan twee keer zoveel inwoners heeft, haalde met de veiling van juli een naar verhouding veel lager bedrag binnen van 5,9 miljard gulden. (AFP, ANP)


Neerlandicus Jan Stoop, auteur van een boekje over 'Poldernederlands', heeft een website over hetzelfde onderwerp gemaakt. Het Poldernederlands of Algemeen Aanvaard Nederlands is de verzamelnaam van allerlei soorten Nederlands die men spreekt buiten de eigen kring, streek of plaats, tegen onbekenden en in min of meer officiële situaties. De site bevat onder meer een luistertoets en veel documentatie.
(www.hum.uva.nl/poldernederlands/)

NRC Webpagina's
30 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad