U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Meer telefooncellen verdwijnen
KPN gaat binnenkort opnieuw een deel van zijn telefooncellen wegdoen. De telefooncellen zijn onrendabel geworden als gevolg van de opkomst van de mobiele telefoon. De intentie is om vooral cabines weg te halen daar waar er een blokje is van drie of vier telefooncellen, zoals bij winkelcentra en bij stations.

Moeizame start voor nieuwe middagkrant
News.nl, een gratis middagkrant, werd gisteren geïntroduceerd. Een concurrent voor NRC Handelsblad en Het Parool?

Chinese douane legt beslag op boek
De Chinese douane heeft 16.000 exemplaren van een fotoboek over de Amerikaanse president Clinton in beslag genomen omdat er een afbeelding in staat van de Tibetaanse geestelijke leider in ballingschap, de Dalai Lama. De uitgever van het boek The Clinton Years van de fotograaf Robert McNeely, Callaway Editions, heeft dat bekendgemaakt.

Uitstel verkoop staatsaandeel KPN is onnodig
Er is geen enkele reden om de verkoop van een deel van het staatsbelang in het telecombedrijf KPN uit te stellen. Volgens Roel Beetsma en Frank de Jong heeft de markt het juiste signaal afgegeven.

Tie en AND zien af van samengaan
Softwarebedrijf Tie ziet af van de voorgenomen overname van de elektronische uitgever AND. Dat hebben de twee bedrijven gisteravond bekendgemaakt. Volgens AND en Tie zijn niet voldoende voordelen te behalen door een fusie. Beleggers straften de beide bedrijven vanochtend hardhandig voor het afbreken van de onderhandelingen: beide fondsen moesten zo'n 14 procent inleveren.

Het publieke wolmerk
Het vierkante blokje is in werkelijkheid blauw, het rondje is rood en dat levert, tegen de witte achtergrond, de kleuren van de Nederlandse vlag op. Over het nieuwe logo van de publieke omroep is, kortom, terdege nagedacht. Sterker nog: in het blokje dient een gestileerde P te worden herkend, terwijl het rondje iets gemakkelijker als een O kan worden gelezen.

Waarschuwing mobieltje
Mobiele telefoons krijgen met ingang van volgend jaar een waarschuwingssticker. De drie grootste fabrikanten van zaktelefoons, Nokia, Ericsson en Motorola, spelen hiermee in op de ongerustheid die onder consumenten leeft over het stralingsrisico van mobiel bellen. De drie gaan de klanten van informatie voorzien over de straling die hun apparaten afgeven. Ze werken aan een standaard om de SAR (Specific Absorption Rates) te meten, die de hoeveelheid straling uit een mobiele telefoon aangeeft. "Zodra de standaard is bepaald, willen we al onze telefoons over de hele wereld van deze informatie voorzien", aldus een woordvoerder van Nokia.

Laurus stapt in webbeurs
Supermarktconcern Laurus treedt per direct toe tot de virtuele inkoopbeurs WorldWide Retail Exchange (WWRE). Dit heeft het concern vandaag bekendgemaakt. Laurus sluit zich aan bij de 45 internationale detailshandelsconcernsdie eerder al besloten om gebruik te maken van internet om hun goederen gezamenlijk in te kopen. Het concern verwacht met de deelname aan de WWRE belangrijke inkoopvoordelen te kunnen realiseren. De inkoopbeurs werd in maart opgericht. Tot de deelnemers behoren onder meer Ahold, het Britse Tesco, het Franse Casino en het Amerikaanse K-Mart.

Fout in nieuwe computerchip Intel
De Amerikaanse halfgeleiderfabrikant Intel is in verlegenheid gebracht doordat zijn nieuwe computerchip, de Pentium III van 1,13 gigahertz, niet naar wens blijkt te werken. De grootste chipproducent ter wereld heeft de computerfabrikanten gevraagd te wachten met het installeren van de chip en zal de al verkochte exemplaren terughalen. Intel zal het ontwerp veranderen en die wijziging in de productie doorvoeren zodra dat mogelijk is. Dat kan volgens een woordvoerder wel enkele maanden kosten. Het euvel komt voor Intel op een ongelukkig moment. Het concern deed de bekendmaking op dezelfde dag dat de Amerikaanse concurrent AMD zijn snelste chip, de Athlon van 1,1 gigahertz, lanceerde. Ruim tien grote computerfabrikanten, waaronder IBM, Compaq en Hewlett-Packard, hebben al laten weten deze chip te zullen gebruiken. (AFP)

Europese voedingssector start marktsite
De Danone-groep, Henkel en Nestlé SA hebben onder de naam CPG een internetmarktplaats voor verpakte consumentengoederen opgezet. CPG (Consumer Packaged Goods) moet het Europese antwoord worden op Transora, 's werelds grootste internetmarktplaats voor consumentenproducten. Samen met automatiseringsbedrijf SAPMarkets hebben Danone, Henkel en Nestlé een website ontwikkeld. Op deze site gaan de drie marktleiders hun producten direct verkopen aan de laatste schakels in het distributiekanaal. Daardoor vallen er dure tussenschakels weg. CPG-topman Y. Barbieux verwacht dat over drie jaar 20 procent van alle Europese bedrijven op de CPG-markt te vinden zal zijn. De waarde van de handel schommelt dan rond de 4,5 miljard euro. (ANP)

Baten stuwen winst Deutsche Telekom op
De nettowinst van Deutsche Telekom is in het eerste halfjaar omhoog geschoten van 0,95 naar 4,35 miljard euro (9,57 miljard gulden). Dit heeft het concern vanmorgen meegedeeld. Uitgezonderd buitengewone baten, die voortvloeiden uit de verkoop van het belang in telecombedrijf Global One, bedroeg de winst 0,7 miljard euro tegen 0,9 miljard in de eerste helft van 1999. De omzet steeg van 16,7 naar 19,2 miljard euro, en de winst voor rentebetalingen, belasting, depreciatie en amortisatie (EBITDA) ging van 7,5 naar 11,2 miljard euro. T-mobil, de dochteronderneming in mobiele telefonie, zag de omzet verdubbelen tot 4,1 miljard euro. Internetdochter T-Online maakte een omzetgroei door van 59 procent tot 325 miljoen euro. (Redactie Economie)

Debitel verhoogt omzet Swisscom
Swisscom heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet zien stijgen met 33,4 procent tot 6,9 miljard franc (9,7 miljard gulden). De stijging is te danken aan de consolidatie van het Duitse mobiele telefoniebedrijf Debitel, waarin Swisscom een belang van 74 procent heeft. Het bedrijfsresultaat nam af met een derde tot 1,12 miljard franc. De nettowinst steeg tot 2,4 miljard franc dankzij de verkoop van het belang in Cablecom. Het Zwitserse telecombedrijf gaf geen vergelijkbare cijfers voor het eerste halfjaar van 1999. Toen boekte Swisscom exclusief Debitel een nettowinst van 1,2 miljard franc. Over heel 2000 verwacht het concern een "aanzienlijk lager bedrijfsresultaat" en "stabiele" nettowinst. De omzet zal wel groeien, dankzij Debitel. (Bloomberg, AFP)

Winst Ordina stijgt met een kwart
Computeradviesbureau Ordina heeft in de eerste helft van dit jaar zijn nettowinst vorig jaar met 25 procent zien stijgen tot dik 26 miljoen gulden. De omzet nam met eenzelfde percentage toe tot 321 miljoen gulden, grotendeels door overnames. De Utrechtse ICT-adviseur ziet behoorlijke groeikansen. Veel bedrijven hebben de investeringsvrees die rond de millenniumwisseling hing, nog steeds niet afgeschud, aldus financieel directeur J. Hartog. Het voornemen van bedrijven om de eigen informatiehuishouding (gedeeltelijk) uit te besteden kan Ordina veel geld opleveren. De recente overname van systeemontwikkelaar en ICT-beheerder Relan past in deze ontwikkeling. Ordina verwacht ook voor de rest van het jaar een "zeer sterke stijging" van de omzet en een toename van de nettowinst van zo'n 20 procent. (ANP)


Beginners vragen nog wel eens: "Ik wil weg van deze site! Hoe kom ik hier uit?" Om vervolgens de pagina weg te klikken, en de browse-tocht op een andere manier voort te zetten. Met The Last Page of the Internet heb je daar geen last van, dan blijkt het web ineens toch heel lineair te zijn. Je bent op de laatste pagina van internet aangekomen, je zoektocht zit er op, je computer kan uit en je mag buiten spelen.
(www.wackycreations.com/lastpage.html)

NRC Webpagina's
29 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad