U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Kranten.com

PCM

Dossier Elektronisch uitgeven


PCM verliest rechtszaak tegen Kranten.com

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 22 AUG. Kranten.com hoeft niet te stoppen met het doorverwijzen op hun site naar online- artikelen van dagbladen. Dat heeft de Rotterdamse rechter vanochtend bepaald in het kort geding dat PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw en het Parool, had aangespannen tegen het internetbedrijf.

De rechter acht het niet bewezen dat kranten.com de dagbladen schade berokkent. PCM had betoogd dat het reclame-inkomsten misloopt omdat Kranten.com niet doorverwijst naar de homepage, waarop de meeste advertenties van de kranten staan. Dat dagbladen advertenties op hun homepage plaatsen, is volgens de rechter "hun eigen keuze". Ook is er volgens de rechter geen sprake van inbreuk op auteursrecht of databankrecht.

PCM-directeur Jan Greven zei vanochtend dat de uitgever nu overweegt om zelf een krantenoverzicht op internet te maken. "De hoofdredacties van onze kranten vinden het niet prettig om hun artikelen in één site aangeboden te zien. Maar als het om je heen wel gebeurt, is dat standpunt op den duur niet houdbaar."

Greven kondigde aan met de hoofdredacteuren te gaan praten over zo'n site. Hij zei begrip te hebben voor hun bezwaren de kranten zijn uiteindelijk elkaars concurrenten - maar: "Je moet realistisch zijn." Volgens PCM pleegt de uitgever van Kranten.com, Eureka Internetdiensten, inbreuk op haar auteursrechten en databankrechten. De advocaat van PCM voerde aan dat Kranten.com op 'ongerechtvaardigde wijze' profiteert van de creatieve inspanningen van de dagbladen.

De rechter besliste vanochtend dat doorverwijzen op een website niet kan worden aangemerkt als 'verveelvuldiging' van artikelen. Ook het databankrecht wordt niet aangetast omdat PCM niet 'substantieel' investeert in de kwaliteit en kwantiteit van haar databanken.

Kranten.com, een website die zo'n anderhalf jaar geleden werd opgezet door twee studenten, biedt een overzicht van de koppen van kranten, landelijk en regionaal, die de gebruiker zelf kan selecteren. Een woordvoerder van Kranten.com zei eerder dat de vrijheid van meningsuiting en informatievergaring op internet zou worden aangetast als de rechter PCM gelijk zou geven. "PCM begrijpt niet wat de essentie van internet is. Linken ís internet."

In Amerika hebben bij vergelijkbare zaken de internetbedrijven ook gelijk gekregen en werd, net als vanochtend, het argument verworpen dat linken een inbreuk is op auteursrecht.

NRC Webpagina's
22 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad