U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse verkiezingen

Acceptance speech


Democraten uitgelaten over toespraak

Gore wil bredere spreiding welvaart

Door onze redacteur FRANK VERMEULEN
LOS ANGELES, 18 AUG. Presidentskandidaat Al Gore heeft gisteravond de Democratische nominatie aanvaard met een toespraak die goed is ontvangen. Gore presenteerde zich als een visionair leider, die trots is op wat in acht jaar is bereikt, maar meer Amerikanen wil laten delen in de welvaart.

De huidige Amerikaanse vice-president presenteerde zich gisteravond als een volkstribuun, familiemens, gelovige en patriot. In zijn rede, waarin hij formeel de kandidatuur voor het presidentschap aanvaardde, beloofde Gore dat hij alle Amerikanen wil laten delen in de huidige en vooral toekomstige welvaart. De 35.000 Democraten in het Staples Center in Los Angeles reageerden uitgelaten op zijn speech. Als de acceptatietoespraak het toelatingsexamen is tot het Amerikaanse presidentschap, lijkt Al Gore geslaagd. Net als de vertrekkende president Clinton afgelopen maandag, presenteerde Gore een aantal statistische gegevens om te bewijzen hoe goed het gaat met Amerika. Maar hij voegde daar aan toe: "Ik ben nog niet tevreden", en hij beloofde 'werkende families' dat hij voor hen zal opkomen. "Ik heb tegenover machtige tegenstanders gestaan. En als president zal ik hen bestrijden, en zal ik voor jullie belangen opkomen." Het publiek reageerde met een letterlijk donderend applaus en hief, overigens door grote lichtkranten gesuggereerde, slogans aan als Go! Al! Go! en More Gore!

De morele kwestie en het karakter van de toekomstige president zijn door de Republikeinse Partij als belangrijkste wapen in de verkiezingsstrijd geworden. Verwijzend naar Clintons escapade met Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky en vervolgens diens impeachment, hebben de Republikeinse kandidaat George W. Bush en zijn 'running mate' Dick Cheney voortdurend betoogd dat zij "eer en fatsoen" zullen terugbrengen naar het Witte Huis.

Ook in Gore's toespraak kwamen de woorden normen, waarden en fatsoen veelvuldig voor. Hij noemde Clintons naam maar één keer, als de grondlegger van de huidige welvaart. Gore hield een pleidooi voor herstel van oude waarden en zegde toe te zullen strijden tegen "amusement dat geweld en obsceniteit verheerlijkt". Net als zijn echtgenote Tipper al deed in de jaren tachtig, beloofde Gore een kruistocht tegen de zogenoemde 'trash culture': "Ik geloof dat we moeten strijden tegen een cultuur met te veel vuiligheid en te weinig inhoud."

Eén van de zaken die Gore beloofde was dat hij als president regelmatig het land zal ingaan om met gewone burgers te praten en zodoende de muur tussen hem en de Amerikaanse burger te slechten. Wat algemeen gezien wordt als zijn grote probleem - Gore's imago van afstandelijkheid terwijl de Amerikanen verlangen naar een president die aardig overkomt - hoopt hij hiermee teniet te doen.

NRC Webpagina's
18 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad