U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Versatel volgt eigen logica


Na twee weken doet buitenbeetje Versatel nog steeds mee aan de telecom-veiling in het Scheveningse Kurhaus. Waanzin of slimmigheid?

Door STÉPHANE ALONSO

ROTTERDAM, 22 JULI. De Nederlandse overheid heeft in telecombedrijf Versatel een onverwachte bondgenoot gevonden. Dankzij de volharding van dit Amsterdamse bedrijf worden de biedingen op de telecom-veiling in het Kurhaus hoger en hoger. En dat is goed voor de staatskas. Speltheoretici en veilingdeskundigen gaven Versatel twee weken geleden voor aanvang van de veiling weinig kans. Analisten denken daar nu anders over. In Scheveningen bieden zes partijen op vijf vergunningen voor het gebruik van zogeheten UMTS-frequenties die geavanceerde mobiele telefonie mogelijk maken. De bestaande aanbieders van mobiele telefonie (KPN, Libertel, Telfort, Ben en Dutchtone) hebben volgens speltheoretici veel meer te verliezen dan Versatel, dat géén mobiel netwerk heeft. Zij zullen dus altijd bereid zijn om meer te betalen voor een vergunning dan Versatel. Als buitenstaander meedoen aan de veiling was bij voorbaat onbegonnen werk, zo meenden veilingdeskundigen. Toch zit Versatel na twee weken nog steeds in het Kurhaus.

De vraag werpt zich op of het bedrijf na twaalf dagen veiling nog steeds rationeel handelt. Analisten vinden van wel. Ironisch genoeg zijn ze die mening toegedaan dankzij telecombedrijf KPN - de grootste concurrent van Versatel.

KPN is vorige week in zee gegaan met telecombedrijf Hutchison dat eerder dit jaar voor liefst 7 miljard gulden een Britse UMTS-vergunning kocht. KPN gaat nu een deel van die vergunning - vijftien procent - betalen. Volgens analist Wouter de Ridder van zakenbank MeesPierson heeft KPN "een forse premie" over voor het gebruik van de Britse vergunning.

Versatel hoeft zich geen zorgen te maken, zegt De Ridder. Hoewel het telecombedrijf zelf geen mobiel netwerk heeft, is het kopen van een 'peperdure' licentie zakelijk gezien wel degelijk interessant. "Op het het moment dat ze de vergunning hebben, zullen zich legio partijen aanmelden om de vergunning samen te exploiteren."

De Ridder kan wel een paar potentiële partners bedenken, zoals MCI WorldCom, het Amerikaanse telecombedrijf dat graag voet aan Nederlandse grond wil. Ook het Nederlands-Amerikaanse kabelbedrijf UPC heeft gezegd geïnteresseerd te zijn in UMTS-frequenties, die vooral op plekken waar UPC geen kabels heeft goed van pas zouden komen.

En niet op de laatste plaats: het bedrijf dat straks met lege handen achter blijft. Na Versatel zelf zijn dat mogelijk Telfort, Dutchtone of Ben. Dat de 'grote jongens' KPN en Libertel zich weg laten drukken, is niet waarschijnlijk. Maar het is een veiling, dus je weet het maar nooit.

NRC Webpagina's
22 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad