U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

België verbiedt rijdend bellen met mobiele telefoon

Door onze correspondent CAROLINE DE GRUYTER
BRUSSEL, 28 JUNI. Vanaf zaterdag mogen automobilisten in Belgie niet meer rijdend telefoneren met de GSM in de hand. Wie stilstaat voor een rood stoplicht of zijn auto "op een veilige en gereglementeerde plaats" heeft geparkeerd, mag dat voorlopig nog wel. Dat maakte de Belgische minister van Mobiliteit en Vervoer, Isabelle Durant, gisteren bekend.

Hiermee schaart Belgie zich in het groeiende rijtje Europese landen dat handenvrij bellen in de auto verplicht maakt. In Italië en Portugal mogen mobiele telefoons helemaal niet in de auto worden gebruikt, zelfs niet als die stilstaat. Groot-Brittannië koos al eerder, net als België, voor een verbod dat alleen geldt voor rijdende voertuigen. Een aantal andere landen is ook van plan het verkeersreglement te veranderen, waaronder Duitsland, Spanje en Tsjechië. In Finland en Zweden is mobiel bellen in de auto nog vrij. Volgens wetenschappelijke onderzoeken veroorzaken bellende automobilisten steeds meer ongelukken. In Nederland, waar ook een wetsvoorstel in voorbereiding is, werd onlangs een vrouw veroordeeld die een dodelijke aanrijding had veroorzaakt toen ze achter het stuur zat te bellen. Minister Durant wil een dezer dagen ook een werkgroep samenstellen die moet bepalen onder welke omstandigheden er in de toekomst in stilstaande auto's mag worden gebeld. Ook zal de werkgroep richtlijnen opstellen voor handenvrij- systemen in de auto. Sommige systemen die nu op de markt zijn, zouden de verkeersveiligheid namelijk niet genoeg garanderen.

Wie na 1 juli in België wordt aangehouden wegens rijdend bellen, moet ter plekke een boete betalen van 1000 frank (ongeveer vijftig gulden). Wetsovertreders die door de politie worden gezien maar niet gestopt, en die een proces-verbaal thuisgestuurd krijgen, moeten met een accept-giro ruim het dubbele ophoesten.

NRC Webpagina's
28 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad