U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Oranje-aanhang vult EK-stadions


Pas zondag kwalificeerde Nederland zich voor de halve finale van het EK voetbal in de Arena. Maar Oranje-supporters hadden daar al massaal op gegokt.

Door onze redacteur JACO ALBERTS

AMSTERDAM, 28 JUNI. Nederlanders hebben al meer dan een jaar geleden massaal kaarten gekocht voor de halve finale morgen in de Arena, in de hoop of verwachting dat het Nederlands elftal het tijdens Euro 2000 zo ver zou brengen en bovendien de grasmat in Amsterdam zou gaan betreden.

Van de ongeveer 20.000 kaarten die per wedstrijd voor het 'algemene publiek' beschikbaar zijn gekomen, hebben Nederlanders volgens de organisatie al lang voor de aftrap 77 procent in handen gekregen, een dikke 15.000 stuks. Die inschrijvingen stonden open voor iedere belangstellende en werden destijds door middel van loting verdeeld.

Daarboven komen nog eens de 9.000 kaarten die de KNVB als voetbalbond van een van de twee spelende landenteams onder de trouwe supporterschare mag verdelen. Maar ook in de vakken voor sponsors (ongeveer 16 procent van de totale stadioncapaciteit van 50.000) zullen veel oranje hesjes over de kostuums gehesen worden, zo verwacht Euro 2000: "Sponsors inviteren vaak vooral relaties uit spelende landen voor een wedstrijd waarvoor ze kaarten hebben, in dit geval dus Nederlandse relaties", aldus een woordvoerder.

De enorme oranjezee tijdens de kwartfinale tegen Joegoslavië van afgelopen zondag wekte bij waarnemers enige verbazing. De vraag drong zich op hoe al die Nederlanders aan kaarten waren gekomen, terwijl het distributiesysteem tamelijk ondoorzichtig en het optreden tegen zwarthandel streng is. Maar ook bij die wedstrijd blijkt 84 procent van de kaarten voor het algemene publiek (een kleine 17.000) al lang geleden aan Nederlanders te zijn toegewezen. Die Nederlanders voorspelden dus dat Nederland winnaar van Groep D zou worden worden, zonder toen al de tegenstanders te kunnen kennen. Een grote groep Nederlanders die Oranje een jaar geleden iets lager had ingeschat, zat zondag in Brugge te kijken naar Frankrijk-Spanje, ook geen onaantrekkelijke wedstrijd overigens. Dat zal zich herhalen in Brussel, waar de Fransen het vanavond zullen opnemen tegen Portugal. Voor die wedstrijd zijn volgens de organisatie toch nog 7.000 kaarten terechtgekomen bij Nederlanders die op de verkeerde plek gokten.

NRC Webpagina's
28 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad