U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Oneworld

Factbook Zimbabwe (CIA)


Zanu-PF blijft grootste

Oppositie wint fors in Zimbabwe

Door onze correspondent LOLKE VAN DER HEIDE
HARARE, 27 JUNI. Regeringspartij Zanu-PF heeft bij de parlementsverkiezingen in Zimbabwe van afgelopen weekend 55 van haar 117 zetels verloren. Maar ze behoudt haar meerderheid met 62 van de 120 zetels die te verdelen waren.

De werkelijke meerderheid voor Mugabe in het parlement is groter dan de verkiezingsuitslag suggereert, omdat de president het recht heeft nog eens dertig parlementsleden zelf aan te wijzen.

Volgens de vanmorgen bekendgemaakte uitslag komt de oppositiepartij MDC in één klap op 57 zetels. Volgens MDC-leider Morgan Tsvangirai zou zijn partij de verkiezingen hebben gewonnen als de regeringspartij geen geweld had gebruikt. De MDC werd pas negen maanden geleden opgericht en was niet in het parlement vertegenwoordigd. Een splinterpartij won de resterende zetel.

De uitslag is een schok voor Zanu-PF, de regeringspartij van president Robert Mugabe die sinds 1980 onafgebroken aan de macht is. Voor het eerst krijgt ze in het parlement te maken met een krachtige oppositie. Tot nu toe bezette de oppositie niet meer dan drie zetels. Zanu-PF is niet langer oppermachtig. Ze kan de grondwet niet meer wijzigen zonder goedkeuring van de MDC, omdat daarvoor een tweederde meerderheid is vereist.

Onder de verslagen kandidaten van Zanu-PF bevinden zich ten minste tien ministers uit het kabinet van Mugabe. Zegevierend voor Zanu-PF was wel de leider van de radicale oorlogsveteranen, Chenjerai Hitler Hunzvi, die de afgelopen maanden de massale bezettingen van boerderijen heeft georkestreerd. De voorzitter van de MDC, Morgan Tsvangirai, slaagde er niet in om in zijn landelijke kiesdistrict een meerderheid te halen. Tsvangirai had er bewust voor gekozen zich kandidaat te stellen in het gebied dat als bolwerk van de regeringspartij geldt en hield rekening met een nederlaag. De oud-vakbondsleider, die negen maanden geleden de MDC oprichtte, maakt zich op voor de definitieve slag met Mugabe: de presidentsverkiezingen in 2002. De verkiezingen hebben de scherpe tegenstelling blootgelegd tussen stad en platteland. De MDC won vrijwel alle zetels in de grote steden. Zanu-PF kreeg de meeste stemmen op het platteland. Onduidelijk is nog in hoeverre de stemming op het platteland eerlijk is verlopen. De waarnemersmissie van de Europese Commissie sprak gisteren over intimidatie op grote schaal in plattelandsdistricten.

NRC Webpagina's
27 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad