U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Window on Korea

Zuid-Korea

Korean Central News Agency of the Democratic People's Republic of Korea

Noord/Zuid nieuws

Ondanks dooi Seoul-Pyongyang

VS denken niet aan aftocht uit Z-Korea


SEOUL, 24 JUNI. De Verenigde Staten laten hun troepen voor onbepaalde tijd in Zuid-Korea; aan een aftocht of vermindering wordt niet gedacht nu tussen Noord- en Zuid- Korea dooi is ingetreden.

Dat zei gisteren in Seoul de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, na besprekingen met president Kim Dae-jung. Albright prees de recente topontmoeting tussen Kim Dae-jung en de Noord- Koreaanse leider Kim Jong-il als "een boude eerste stap naar een helderder plaatje in de regio". Maar de 37.000 Amerikanen die in Zuid- Korea zijn gelegerd zullen daar blijven, zo maakte ze duidelijk, om de stabiliteit te handhaven en als afschrikking voor eventuele agressie te blijven dienen. De Amerikanen in Zuid-Korea schermen bovendien, samen met de Amerikanen die op het Japanse eiland Okinawa zijn gelegerd, Japan af. "De Verenigde Staten zijn een Pacifische en een Atlantische mogendheid. We hebben belangen in Europa en in Azië." Ze weigerde een tijdslimiet te verbinden aan het verblijf van de Amerikanen in Zuid- Korea: "We verbinden geen tijdslimiet aan het waarnemen van onze verantwoordelijkheid."

In Washington hebben diverse defensie- en veiligheidsdeskundigen en politici als senator Jesse Helms na de Noord-Zuid-top op het Koreaanse schiereiland gesuggereerd dat de VS moeten nadenken over hun nu al vijftig jaar durende militaire aanwezigheid in het oosten van Azië, nu sprake is van een voorzichtige toenadering tussen Seoul en Pyongyang. Maar Albright vond dat "niet passend en prematuur", een standpunt dat gisteren werd gedeeld door de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lee Young-bin. Hij zei dat van de aanwezigheid van de Amerikanen in zijn land "een stabiliserende werking" uitgaat.

Albright zei op een persconferentie dat Washington in het licht van de toenadering tussen beide Korea's de pogingen met Pyongyang in dialoog te treden, zal intensiveren. Er komen, zei ze, nieuwe besprekingen over de 'bevriezing' van de Noord-Koreaanse rakettentechnologie.

Ze liet tevens de mogelijkheid van een ontmoeting met een Noord- Koreaanse vertegenwoordiger op de top van de Associatie van Zuidoost- Aziatische Naties in Bangkok open, als Pyongyang daar althans iemand heenstuurt. "Ik zal veel mensen ontmoeten. Blijf alert", zo raadde ze op de persconferentie haar gehoor aan. Albright deed gisteren een verzoek aan China: ze riep de Chinese president Jiang Zemin op het Koreaanse voorbeeld te volgen en een dialoog met Taiwan aan te gaan. (AP)


Zie ook:

Doorbraak op top van beide Korea's (14 juni 2000)
Ontmoeting beide leiders Korea (13 juni 2000)
De Korea's (11 april 2000)
Top-overleg Noord- en Zuid-Korea (10 april 2000)
Voedselnood dwingt N-Korea tot opening (10 april 2000)

NRC Webpagina's
24 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad