U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Brussel wil BTW op internetdiensten

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 5 JUNI. De Europese Commissie wil BTW heffen op producten die aan consumenten via internet worden verkocht door firma's van buiten de Europese Unie. Het voorstel betreft alleen 'diensten' die elektronisch worden geleverd, zoals software, spelletjes en muziek.

Het voorstel van Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) komt volgens een woordvoerder woensdag in de Commissie aan de orde. Bolkestein wil met zijn voorstel een eind maken aan een concurrentievoordeel van met name Amerikaanse bedrijven, die nu geen btw over hun geleverde producten hoeven te betalen. Het gaat volgens de woordvoerder in Bolkesteins voorstel uitsluitend om niet-zakelijke klanten. Het voorstel geldt alleen voor bedrijven met een omzet van boven de 100.000 euro. "We willen geen kleine leveranciers treffen", aldus de woordvoerder vanmorgen.

Het voorstel betreft alleen diensten' via internet en niet fysieke producten die elektronisch worden besteld en vervolgens afgeleverd. Voor bedrijven die deze goederen (o.a. cd's en boeken) leveren geldt al dat zij voor de btw in de EU moeten zijn geregistreerd.

Door het belastingvoordeel van met name Amerikaanse firma's weg te nemen, moeten Europese bedrijven betere kansen krijgen in de sector van de elektronische handel (e-commerce). Volgens de woordvoerder stelt Bolkestein daarom ook voor om EU-bedrijven die via internet diensten leveren aan consumenten in bijvoorbeeld de Verenigde Staten hier geen btw over te laten betalen. Amerikaanse bedrijven zijn over zulke leveranties in eigen land immers ook geen btw verschuldigd zijn.

Tussen de verschillende EU-lidstaten bestaan overigens aanzienlijke verschillen tussen de btw-tarieven. Zo geldt in Luxemburg een btw- tarief van 15 procent, terwijl het tarief in Denemarken op 25 procent ligt. Door via Luxemburg te leveren zouden bedrijven van buiten de EU voordeel kunnen halen.

NRC Webpagina's
5 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad