U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Den Haag

Klaas de Vries

Rasbestuurder


Foto Roel Rozenburg
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 MAART. Zijn eerste jaar als minister van Sociale Zaken was de rustige en bedachtzame Klaas de Vries (56) nog wat onzichtbaar. Hij roerde zich vooral binnenskamers.

Sinds de zomer van 1999 is dat veranderd. Eerst zette hij met een plan voor

een nieuw stelsel van sociale zekerheid het poldermodel op het spel, terwijl hij als oud-voorzitter van de Sociaal Economische Raad toch het middelpunt van dat poldermodel is geweest. Daarna betrad hij het strijdperk rond de miljardenmeevallers. Ambitieus ontvouwde hij een miljardenplan tegen de armoedeval. Dat is het verschijnsel dat iemand met een uitkering die gaat werken er nauwelijks op vooruit gaat of soms zelf op achteruit door regelingen zoals de huursubsidie.

Dat PvdA'er De Vries nu Bram Peper opvolgt, mag gezien zijn curriculum vitae geen verrassing heten. Zijn bestuurlijke en politieke ervaring is groot. Via de gemeenteraad van Delft en een wetenschappelijk- medewerkerschap aan de Erasmus Universiteit kwam hij in 1973 in de Tweede Kamer terecht. Daar bleef hij vijftien jaar. Hij maakte er indruk in de discussie rond de kruisraketten. Na het voorzitterschap van de parlementaire enquête bouwsubsidies (1986) was hij ministeriabel. Maar in november 1989 weigerde hij het ministerschap van Defensie.

Ervaring met het lokaal bestuur deed hij vooral op als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (1988-1996). Voor hij minister werd, was hij tweeëneenhalf jaar voorzitter van de SER. Voor beide paarse kabinetten trad hij op als informateur. Opmerkelijk aan de benoeming van De Vries is wel dat hij tot nu toe een uitgesproken tegenstander was van het correctief referendum. Dit voorstel moet de minister van Binnenlandse Zaken nog in de Tweede en Eerste Kamer verdedigen.

Als minister van Sociale Zaken moet Klaas de Vries deze week ook nog een grote taak vervullen: de herziening van het stelsel van sociale zekerheid. Het is een onderwerp waarmee hij als minister een moeizame start maakte. Eerst zou een groot deel van het stelsel worden geprivatiseerd. Maar na een jaar kwamen De Vries en de Tweede Kamer tot de conclusie dat het toch allemaal anders moest. De Vries zal het nieuwe zekerheidsstelsel deze week naar verwachting zonder grote problemen door de Tweede Kamer loodsen. Daarna mag hij zich op Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als minister bezighouden met een heel ander majeur onderwerp: het Europees kampioenschap voetbal.

Willem Vermeend

Belastingtijger


Foto Roel Rozenburg
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 MAART. Minister van Volksgezondheid wilde hij wel worden. "Ik ben een doener. Ik wil nóg een keer een groot plan uitvoeren. Bij Volksgezondheid kan dat", zei hij een paar weken geleden. Het werd Sociale Zaken en eerder dan verwacht.

Willem Vermeend (51), PvdA'er en nu nog staatssecretaris van Financiën, gaat minister Klaas de Vries (Sociale Zaken) opvolgen. Het lijkt een opmerkelijke keuze, gezien de opmerking die wijlen Maarten van Traa eens maakte over zijn partijgenoot. "Je kunt alles aan Willem overlaten, behalve het socialisme." PvdA-fractievoorzitter Melkert en premier Kok hebben blijkbaar meer vertrouwen in de sociale inborst van het rekenwonder.

Al bij de formatie van het tweede paarse kabinet, in augustus 1998, was duidelijk dat Vermeend zichzelf ministeriabel achtte. Hij solliciteerde haast openlijk naar een post. Kok en Melkert vonden het beter dat hij het door hem onder het vorige kabinet in de steigers gezette belastingplan zelf in de Tweede Kamer zou verdedigen. Maar nu krijgt Wilhelmus Adrianus Franciscus Gabriël Vermeend, de 'fiscale whizzkid' van de PvdA, amper twee maanden na de voltooiing van zijn magnum opus de fel begeerde ministerspost. Vermeend raakte al vroeg verslingerd aan belastingen. Na zijn studie fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit in Groningen promoveerde hij in 1983 aan de Rijksuniversiteit Leiden op 'fiscale investeringsfaciliteiten'. Zijn politieke carrière begon hij in 1984, als financieel woordvoerder voor zijn partij in de Tweede Kamer.

Sinds 1994 is de snelle rekenaar staatssecretaris van Financiën. Tijdens de behandeling van de belastingherziening zat hij continu driftig te bladeren in de stapel stukken. Wanneer er nieuwe ideeën werden gelanceerd in de vorm van moties of amendementen had hij binnen enkele minuten door wat wel en niet kon. "Ja, ja, ja, ik zie wat u wilt, ik zie het. Maar het kan niet", zei hij dan, al lezend. En dan kon het ook echt niet.

Helemaal onlogisch is de vervroegde overstap niet. Zijn taak op Financiën zit er grotendeels op. Het plan is door de Tweede Kamer overgenomen, de Senaat stemt in mei over de herziening. Het Ondernemerspakket 2001, de belastingherziening voor het bedrijfsleven, is nagenoeg klaar voor behandeling (voor de zomer). En met het legendarische werktempo van de ex-staatssecretaris Vermeend lijkt het waarschijnlijk dat ook Jaws II, de volgende belastingherziening, al ergens in een la klaar ligt.

Wouter Bos

'Rode Bolkestein'


Foto Roel Rozenburg
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 MAART. Met Zalm had hij vanmorgen nog niet gesproken, Kok moest officieel nog bellen, maar zeker is dat het Tweede-Kamerlid Wouter Bos (36) de nieuwe staatssecretaris van Financiën wordt.
Hij volgt zijn partijgenoot Willem Vermeend op.

De econoom Bos begon zijn carrière bij multinational Shell in Londen. Hij leidde als internationaal consultant projecten in Roemenië en Hongkong. "Ik wilde eerst maatschappelijke ervaring opdoen in een sector waar partijgenoten een bedreigde diersoort vormen", zei hij eind vorig jaar in een interview.

De overstap die Bos maakte van Shell naar de Tweede Kamer was een tot dan toe onbekende in de gelederen van de sociaal-democraten. De 'rode Bolkestein' ontpopte zich echter tot een gedreven voorvechter van het sociaal-liberale gedachtengoed van de partij. "Je bent veel minder rechts dan ik dacht", zei fractiegenoot Bert Middel vorig jaar tegen hem.

Bos is al sinds zijn negentiende lid van de PvdA. Toen zag hij een gloedvolle speech van toenmalig partijleider Joop den Uyl op de televisie. Ondanks het grote stemmenverlies van de PvdA bij de Statenverkiezingen van 1982 was Den Uyl strijdbaar. "Ik vond dat zó mooi, dat ik dacht: bij deze club wil ik horen", aldus Bos vorig jaar in het dagblad Trouw.

Bos en zijn voorganger Vermeend kennen elkaar al langer. Tijdens de verkiezingscampagne ging de jonge PvdA'er samen met de staatssecretaris en fractiegenoot Rick van der Ploeg op pad: 'polderboys on tour'. Als Kamerlid viel Bos op bij de behandeling van de Belastingherziening 2001. Als staatssecretaris zal hij het plan in mei in de Senaat moeten verdedigen.

Zelf had Bos zich zijn politieke carrière anders voorgesteld. Eerder zei hij over het Kamerlidmaatschap: "Vier tot acht jaar is wel het minimum, denk ik. Maar ook niet veel langer." Toch is het niet vreemd dat fractievoorzitter Melkert Bos vandaag heeft voorgedragen. Het jonge Kamerlid vertoont een zekere gelijkenis met de huidige fractievoorzitter. Toen Melkert in 1986 aantrad als Kamerlid wist hij in korte tijd veel invloed in de fractie te krijgen. De ambitieuze Bos is dat ook gelukt. En dan is er nog een gelijkenis. Net als Melkert is Bos Feyenoord-fan in hart en nieren. In het weekeinde dat de Kamerleden overstelpt werden met honderden pagina's antwoorden over de belastingherziening 'moest' Bos naar Feyenoord-PSV. De Feyenoord-leus 'geen woorden maar daden' zal ongetwijfeld zijn motto worden.

NRC Webpagina's
20 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)