U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Getronics wil nog meer acquisities
Automatiseerder Getronics wil het tempo waarin het bedrijf nieuwe overnames doet opvoeren. Vorig jaar deed Getronics al een grote acquisitie met de overname van het Amerikaanse Wang. Getronics wil binnen enkele jaren behoren tot de mondiale top drie.

Bel Company biedt Macintosh veel winst
De Bel Company telefoonwinkels en het woonwarenhuis Kwantum waren het afgelopen jaar de grote winstmakers van detailhandelsconcern Macintosh Retail Groep, het moederbedrijf van winkelketens als Superconfex, Dolcis, Manfield en Piet Klerkx en van Internetaanbieder MyWeb.

Met Barbie onder water
Er zijn veel minder vrouwen die videogames spelen dan mannen. De enige genres die bij beide seksen aanslaan zijn puzzel- en avonturenspellen. Daarom heeft Mattel deze genres gecombineerd in Barbie Diepzee Avontuur, een Nederlandstalig Game Boy Color-spel speciaal voor meisjes.

Commissariaat: 'NCRV stroming'
De ledenwerfcampagne van de NCRV is in de ogen van het Commissariaat voor de Media in strijd met de Mediawet. In paginagrote advertenties in de landelijke dagbladen biedt de publieke omroep gratis Internet aan. Gezegd wordt dat het geen bezwaar is wanneer mensen zich aanmelden zonder enige affiniteit met de omroepvereniging. Daarmee ontkent de NCRV volgens het commissariaat het 'stromingsbeginsel' uit de Mediawet. De wetgever gaat ervan uit dat een omroep zich alleen richt op personen met hetzelfde gedachtegoed. Het Commissariaat verwacht dat de campagne wordt aangepast.

Belgrado: aanval op vrije media
Het bewind van president Slobodan Milosevic heeft per decreet het onafhankelijke blad Vecernje Novosti ondergebracht bij de uitgeverij Borba, die wordt gecontroleerd door het bewind. Eerder had een rechtbank de privatisering van het blad - met 220.000 een van de grootste kranten van Servië en sinds het aantreden van hoofdredacteur Petar Simic zeer kritisch - geannuleerd, omdat bij die privatisering tien jaar geleden fouten zouden zijn gemaakt. Simic noemde de maatregel "slavernij, afgedwongen met terreur". De OVSE beschuldigde gisteren Milosevic van een "terreurcampagne" tegen de vrije media die zich niet beperkt tot Servië, maar zich uitstrekt tot Bosnië. Dit slaat op een onderzoek, dat de justitie van de Servische Republiek in Bosnië op last van een rechtbank in Belgrado instelt tegen het kritische Bosnisch-Servische blad Reporter.

Beleggingen via Internet
ABN Amro heeft de mogelijkheden tot beleggen via Internet fors uitgebreid. Er kan nu ook direct worden gehandeld in meer dan 725 fondsen die zijn genoteerd op 13 Europese beurzen, Wall Street en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Het gaat om een uitbreiding van de dienst Online Investor, waarmee de bank circa een jaar geleden begon.

KLM veilt tickets
KLM gaat vanaf maandag twee weken lang dagelijks retourvluchten naar tien Europese steden veilen via Internet. De minimumbiedprijzen voor deze vluchten variëren van 100 tot 175 gulden. Ook komen 80 plaatsen voor een lijndienstvlucht van Amsterdam naar Bologna eind maart onder de hamer voor een minimumbiedprijs van 1 gulden. De Amerikaanse dochter van Martinair verkocht al eerder vluchten bij opbod van de Verenigde Staten naar Nederland. Martinair volgt in Nederland het voorbeeld van KLM niet omdat het niet rechtstreeks de concurrentie met touroperators aan wil gaan.

Koers Internetbedrijf Tie explodeert
De koers van softwarebedrijf Tie is gisteren enkele uren na de introductie op de Amsterdamse beurs geëxplodeerd met 150 procent. Beleggers kregen de stukken voor 10 euro (22 gulden), maar twee uur na de eerste notering wisselden aandelen voor 25 euro van eigenaar. Het aandeel sloot uiteindelijk 160 procent hoger, op 26 euro. De beursgang leverde Tie 90 miljoen gulden op. In totaal is 30 procent in de notering gekomen.

Fox Kids zet in op Internet
De commerciële televisiezender Fox Kids Europe heeft in de eerste helft van het boekjaar (tot 30 november 1999) ruim een half miljoen geïnvesteerd in Internet. Tot eind mei loopt dat bedrag op naar ongeveer 10 miljoen. Het bedrijf is nog altijd niet uit de rode cijfers. Het verlies over het eerste halfjaar daalde met 47 procent tot bijna 11 miljoen gulden. De omzet steeg met 50 procent tot zo'n 120 miljoen gulden.

Internetalliantie
Telecom Italia en Banca di Roma praten samen over een mogelijke samenwerking op het gebied van Internet. Dat heeft het Italiaanse telecombedrijf vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht in de Milanese krant Il Giornale. De twee partijen bekijken de mogelijkheden om samen nieuwe online diensten te ontwikkelen voor bankactiviteiten.


Regen, regen, regen... Wat moet je nu weer verzinnen om je kinderen bezig te houden? De website FamilyFun biedt uitkomst: 'All about the great things families can do together'. Hier leer je hoe je poppetjes kan maken van lege blikjes, een kasteel kunt bouwen van crackers en hoe je een geroosterde boterham kunt beschilderen. En message boards waarop ouders hun verhalen over schoonouders en tijdgebrek kwijt kunnen. (www.familyfun.com)

NRC Webpagina's
3 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)