U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Economische Zaken

Vakbond De Unie


Voor 70 miljoen gulden

Opnieuw injectie in De Schelde

Door onze redacteur TOM-JAN MEEUS
DEN HAAG, 18 FEBR. Het rijk stelt minstens 70 miljoen gulden ter beschikking om de staatsaandelen in marinewerf De Schelde aan scheepsbouwer Damen in Gorinchem te verkopen. Daarnaast wordt een vorig jaar verstrekte rijkslening van 35 miljoen gulden in een gift omgezet.

Dit is gisteren gebleken in een vertrouwelijk overleg van minister Jorritsma (EZ) en staatssecretaris Van Hoof (Defensie) met de Tweede Kamer. Aanstaande woensdag wordt in principe een letter of intent ondertekend met Damen. Damen betaalt het symbolische bedrag van één gulden voor het aandeel van de staat in de werf.

De Schelde is voor 90 procent in handen van de staat. Het bedrijf kreeg begin vorig jaar een overheidsinjectie van 50 miljoen gulden maar maakte desondanks een verlies van omstreeks 8 miljoen gulden. Uit het concept van de intentieverklaring blijkt dat het ministerie van Defensie een lening van 45 miljoen gulden verstrekt. Daarmee financiert het ministerie alle maritieme Defensie-opdrachten voor tot 2010. Het ministerie van Economische Zaken stelt 25 miljoen gulden ter beschikking om een verhuizing van De Schelde uit het centrum van Vlissingen mogelijk te maken. Dit levert logistieke voordelen op.

Damen geeft geen harde garanties voor de werkgelegenheid af. Maar de Defensie-opdrachten garanderen een redelijk volle orderportefeuille. Alle directeuren en commissarissen van De Schelde moeten verdwijnen, heeft Damen als eis gesteld. De Kamer heeft gisteren te kennen gegeven in grote lijnen met de intentie-overeenkomst in te stemmen. Damen zal na ondertekening van de intentieverklaring boekenonderzoek bij De Schelde verrichten. De verwachting is dat hieruit nieuwe tegenvallers blijken. Onhelder is wie daarvoor in dat geval opdraait.

Van den Heuvel heeft gisteren een mededeling in De Schelde verspreid dat hij een kwart van zijn salaris en andere rechten inlevert zolang de acute financiële problemen van het bedrijf niet zijn opgelost. De raad van commissarissen, die zaterdag bijeenkomt, heeft recentelijk het budget voor 2000 afgekeurd omdat een gat van circa 8 miljoen gulden niet kan worden gedicht. De directie vroeg daarop het personeel inlevering van salaris dan wel arbeidstijdverkorting, wat maandag werd afgewezen. Daarna werd bekend dat Van den Heuvel bij zijn aantreden een garantie heeft gekregen voor de uitbetaling van maximaal 3,5 miljoen gulden voor zijn pensioen- en Vut-rechten, ongeacht de toekomst van de onderneming. In de Kamer ontstond hierover beroering. Gisteren opponeerden vooral Van den Akker (CDA) en Rabbae (GroenLinks) hier tegen. De ondernemingsraad van De Schelde vindt de garantie overigens geen probleem.


Zie ook:

Miljoenengarantie voor topman Schelde Groep (16 februari 2000)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)