U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Economische Zaken

Vakbond De Unie


Miljoenengarantie voor topman Schelde Groep

Door onze redacteur TOM-JAN MEEUS
ROTTERDAM, 16 FEBR. De president-directeur van de noodlijdende Koninklijke Schelde Groep (KSG), R.C. van den Heuvel, beschikt over een bankgarantie die hem recht geeft op betalingen van maximaal 3,5 miljoen gulden ongeacht de toekomst van de onderneming.

Marinewerf De Schelde (1.200 werknemers, voor 90 procent eigendom van de staat) verkeert in acute problemen. De staat is vergevorderd zijn belang, inclusief bruidsschat, bij scheepswerf Damen in Gorinchem onder te brengen. De Schelde kreeg begin vorig jaar nog een staatsinjectie van 50 miljoen gulden, maar maakte in 1999 toch een verlies van 8 miljoen gulden. Van den Heuvel deed de afgelopen weken een poging tot 4 miljoen gulden aan liquide middelen te verkrijgen door van het personeel inlevering van inkomen te vragen. Maandag wezen de werknemers dit voorstel af. Vakbond De Unie (middelbaar en hoger personeel) eist nu dat minister Jorritsma (Economische Zaken) onderzoekt of de garantie alsnog kan worden ingetrokken, aldus voorzitter J. Teuwen.

De bankgarantie voor Van den Heuvel, 3,5 miljoen gulden bij ABN Amro, is gisteren bevestigd door de president-commissaris van De Schelde, J.M.H. van Engelshoven. "Ik kan zeggen dat die bankgarantie van 3,5 miljoen gulden voor Van den Heuvel er is."

Van den Heuvel (55) zelf zei vanmorgen dat de garantie bij zijn aantreden in 1995 als directeur is verstrekt om de opbouw van zijn pensioen- en VUT-rechten tot zijn 62ste jaar veilig te stellen. "Ik moest mijn bedrijf verkopen, daarom is deze regeling getroffen." De garantie is al voor vijf van de twaalf jaar van tafel, zegt hij, en mogelijk ziet hij alsnog af van zijn overige rechten. Dat de garantie nog altijd voor 3,5 miljoen in interne bedrijfsdocumenten staat is volgens hem een formaliteit. Van den Heuvel lichtte vanmorgen de ondernemingsraad in over de aanstaande publiciteit over de bankgarantie.

In een rapport dat de zakenbank Kempen en Co voor het rijk heeft gemaakt over de interne financiën bij de Schelde is een schatting opgenomen die de kosten van afvloeiing van bestuur en commissarissen stelt op 7,5 miljoen gulden. De commissarissen zeggen geen afvloeiingsregeling te hebben. Van den Heuvel zei vanmorgen dat in het genoemde bedrag de kosten van zes á zeven staffunctionarissen inbegrepen moeten zijn.

Het Kempen-rapport is gemaakt voor de delegatie van het rijk die probeert het staatsaandeel van De Schelde onder te brengen bij Damen. Blijkens interne bedrijfsgegevens per 15 december 1999 kost overdracht voor één gulden van het aandeel aan Damen de staat nog eens 42,5 miljoen, aldus het rapport.

De becijfering van deze 'bruidsschat' is exclusief de noodzakelijke verhuizing van het bedrijf. De kosten hiervan raamt Kempen blijkens het rapport op 9 december nog op 30 miljoen gulden. Overigens heeft De Schelde eind vorig jaar enkele bedrijfsonderdelen verkocht, wat deze cijfers voor de staat mogelijk gunstig beïnvloedt.

De topambtenaren die namens het rijk onderhandelen - Van der Harst (EZ), Fledderus (Defensie) en Koning (Financiën) - zijn bijna rond met Damen. Een woordvoerder van EZ zei vanmorgen dat een letter of intent op zijn vroegst volgende week wordt getekend.

De Tweede Kamer wordt morgen vertrouwelijk ingelicht. De Kamer heeft bedongen dat minister Jorritsma haar informeert voordat zij een overeenkomst met Damen ondertekent. Overigens zal Damen waarschijnlijk na de mogelijke ondertekening de boeken van KSG willen bestuderen. Bronnen in de top van De Schelde zeggen dat zij nieuwe tegenvallers van zo'n onderzoek verwachten.

EZ-topambtenaar Van der Harst heeft maandag een brief aan de Schelde- directie verstuurd waarin hij onderstreept dat de staat niet langer bereid is de verliezen van het bedrijf te financieren. Hierdoor is de druk op Van den Heuvel toegenomen.

Surseance van betaling kan KSG alleen nog afwenden door personeel te ontslaan. De raad van commissarissen, die de recente crisis in de onderneming katalyseerde door enkele weken geleden de begroting voor 2000 af te wijzen, komt zaterdag bijeen.

Ook Zeeland loopt financiële risico's. De provincie leende De Schelde in de jaren tachtig via een provinciaal nutsbedrijf 50 miljoen, waarvan 37 miljoen nog uitstaat, aldus fractievoorzitter L. Nederhoed van het CDA in Provinciale Staten. Voor het wel terugbetaalde geld kreeg de provincie een aandeel van 10 procent in De Schelde. PvdA- gedeputeerde D.J.P. Bruinooge is tevens commissaris bij de Schelde. VVD-fractievoorzitter J. Suurmond zegt dat Bruinooge "zeker grondig bevraagd zal worden" over de aan de Van den Heuvel verstrekte bankgarantie.

Volgens Unie-voorzitter Teuwen rust op Van den Heuvel de morele verplichting van de garantie af te zien. De vakbondsman vindt dat Jorritsma, ongeacht een overname door Damen, via de commissarissen moet afdwingen dat president-directeur Van den Heuvel "aan de ketting gelegd"wordt. Van den Heuvel heeft steeds zwarte cijfers beloofd en heeft dat nooit waargemaakt, zegt Teuwen. Hij vindt het "moreel verwerpelijk" dat Van den Heuvel de laatste weken niet over de bankgarantie heeft gesproken, terwijl hij het personeel wel inlevering van loon vroeg. "In feite is Van den Heuvel een ambtenaar die via een omweg een geweldige gouden handdruk heeft gekregen. Met zo'n man aan de leiding is de bedrijfsleiding onder de huidige omstandigheden volstrekt ongeloofwaardig", aldus Teuwen.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)