U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CPB

Economie voor Jou


CPB-cijfers over groei:

Meevaller kabinet van elf miljard

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 12 FEBR. Het kabinet heeft het komend jaar een meevaller van 11 miljard doordat de economie nog sneller groeit dan verwacht. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Voor 2001 is nu een bedrag van ongeveer 12,5 miljard aan extra middelen beschikbaar. Volgens de CPB-cijfers komt de economische groei dit jaar op 4 procent, terwijl het kabinet in december nog uitging van van een groei van 3,25 procent. In september 1999 was nog sprake van een groei van 2,5 procent.

De CPB-cijfers zijn de opmaat voor de zogenoemde Voorjaarsnota, waarbij het kabinet met de Kamer de begroting voor het komend jaar bespreekt. De coalitiefracties willen met de inkomstenmeevallers verschillende dingen doen. De VVD heeft altijd gezegd extra meevallers in de aflossing van de staatsschuld te willen stoppen. PvdA wil extra uitgaven doen voor onder meer zorg en onderwijs. D66 wil dit ook, maar hecht ook aan een verdere reductie van de staatschuld in plaats van verdere lastenverlichting. Oppositieleider De Hoop Scheffer (CDA) liet gisteravond weten vooral te willen investeren in het verlagen van het aantal WAO-ers en de staatsschuld.

Het begrotingsoverschot lijkt definitief weggewerkt, zo stelt het CPB. Het jaar 1999 wordt afgesloten met een overschot van 0,3 procent (2,5 miljard gulden), voor 2000 verwacht het CPB een overschot van 1 procent (8,5 miljard gulden). Voor 2001 verwacht het CPB een groei van 3,25 procent. Dat is één procentpunt hoger dan de eerdere verwachtingen. Voor de hele kabinetsperiode ging het kabinet uit van een behoedzame groei van 2,25 procent per jaar. De groei is de afgelopen jaren alleen maar hoger geweest.

Door de hogere economische groei zullen de uitgaven van de rijksoverheid lager zijn dan verwacht. De werkloosheid zal door de hogere groei afnemen, hetgeen een dempend effect heeft op de uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen. In totaal zal dit jaar 3,5 miljard gulden bespaard worden op de uitgaven. De inkomsten van het Rijk zullen ook toenemen, naar verwachting met 7,5 miljard dit jaar. Voor 2001 zullen de uitgaven 2,5 miljard lager zijn, en de inkomstenmeevaller zal 10 miljard bedragen.

Ook de lonen bij de overheid zullen hoger uitvallen dan geraamd. In plaats van de eerder verwachte loongroei van 2,5 procent in 2000, stelt het CPB dat de lonen voor dit jaar 3,5 procent zullen stijgen. Voor 2001 verwacht het planbureau een loonstijging van 2,25 procent, tegen 1,4 procent in eerdere verwachtingen.

De CPB-berekeningen zijn weliswaar richtinggevend, maar kunnen nog worden bijgesteld.

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)