U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Search for Peace (Dossier BBC)

DUP

Northern Ireland Assembly

Northern Ireland Office

Sinn Fein

Newshound - Northern Ireland reports

Ulster Unionist Party

SDLP


Britten schorsen zelfbestuur Ulster

Door onze correspondent
BELFAST, 12 FEBR. De Britse regering heeft gisteren voor onbepaalde tijd het nieuwe zelfbestuur in Noord-Ierland geschorst. Het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft onvoldoende ernst gemaakt met ontwapening en daarmee vervalt de basis voor het regeerakkoord tussen protestanten en katholieken, aldus de Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Mandelson.

Een noodwet was deze week door het Britse parlement geloodst om het zelfbestuur na negen weken van beperkte autonomie weer ongedaan te kunnen maken. Noord-Ierland wordt daarom opnieuw rechtstreeks vanuit Londen bestuuurd. De IRA en zijn politieke tak Sinn Féin deden gistermiddag nog een voorstel om de impasse te doorbreken. De IRA beloofde te zullen uitleggen "onder welke omstandigheden ontwapening werkelijkheid zou kunnen worden", maar Mandelson vond dat voorstel tekort schieten. "Als het [voorstel] echt zoveel betekent als ze zeggen, is het een goede basis om de komende tijd de ontwapeningskwestie voor eens en altijd op te lossen", aldus de minister. De Britse en Ierse regeringen, de Amerikaanse president Clinton en alle Noord-Ierse partijen hebben de afgelopen week de IRA gevraagd een begin te maken met ontwapening, als tegenprestatie voor de protestantse beslissing in een regering met het katholieke Sinn Féin te stappen. De Britse regering verkiest een tijdelijke schorsing van de Noord-Ierse regering, de assemblee en een reeks Brits-Ierse overlegorganen boven het aftreden van eerste minister David Trimble, de leider van de grootste protestantse partij, de Ulster Unionist Party (UUP). Die partij vergadert vandaag over de ontwapeningskwestie en Trimble zou dan zo goed als zeker zijn ontslag hebben moeten indienen. Sinn Féin-leider Gerry Adams heeft de schorsing van het zelfbestuur gisteravond scherp veroordeeld. Volgens hem heeft Mandelson zich laten leiden door een protestants ultimatum en gehandeld in strijd met het Goede Vrijdag-akkoord uit 1998. Dat vredesakkoord spreekt alleen van mei als uiterste termijn voor ontwapening door paramilitaire groepen. Ook Seamus Mallon, tweede man van de gematigd nationalistische SDLP en vice-premier van de Noord- Ierse regering, heeft de schorsing veroordeeld. Hij gelooft dat het onmogelijk wordt de politieke instituties te herbouwen.

De Canadese ex-generaal John de Chastelain, voorzitter van de internationale commissie voor ontwapening, prees de IRA vandaag wegens de "belangrijke vooruitgang" die zou zijn geboekt. In een eerder rapport, dat gisteravond uitlekte, zei De Chastelain dat ontwapening vóór eind mei praktisch niet langer uitvoerbaar leek en dat zijn commissie maar beter ontslag kon nemen. De IRA heeft de afgelopen weken herhaaldelijk beloofd zich aan een bestand te zullen blijven houden. David Trimble zei gisteren dat de huidige crisis "niet definitief" is.

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)