U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Koersrecord VNU na Italiaanse deal

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 FEBR. Beleggers hebben hun waardering van uitgever VNU gisteren flink opgeschroefd. Het aandeel VNU stond in de loop van de middag meer dan dertig procent boven de openingskoers. Uiteindelijk sloot het aandeel 24,55 procent hoger op 76,35 euro, de hoogste slotkoers van het aandeel ooit.

Aanleiding voor de koersstijging was het nieuws dat Telecom Italia zijn belang in de Italiaanse Gouden-Gidsuitgever Seat Pagine Gialle voor het ongekend hoge bedrag van omgerekend 7,5 miljard gulden vergroot van 10 naar 29 procent. Telecom Italia gaat de gegevens van Seat verspreiden via zijn websites op Internet. Seat exploiteert zelf al een van de grootste toegangsportalen tot het Internet van Italië.

VNU is eveneens uitgever van Gouden Gidsen en telefoonboeken. Sinds de overname van ITT-dochter World Directories in 1998 heeft de uitgever van zulke gidsen in de Benelux, Portugal, Puerto Rico en Zuid-Afrika. VNU betaalde voor World Directories destijds naar verhouding veel minder dan Telecom Italia nu voor Seat betaalt. Beleggers hebben hun waardering van VNU daarom nu naar boven toe bijgesteld.

"VNU zal de Internettoepassingen van zijn Gouden Gidsen en telefoonboeken wel nog moeten uitbouwen", tekent analist André Moons van de zakenbank Credit Suisse First Boston daarbij aan. "Seat is daar al veel verder mee." VNU heeft weliswaar websites aan zijn gidsen gekoppeld, maar dat is volgens Moons niet terug. "Ze zouden een eigen Internetportaal moeten beginnen waar ze al hun data in onderbrengen."

Een bestaande Internetportaal (die toegang biedt tot andere Internetdiensten) overnemen is zelfs nog beter, vindt Moons. "Het liefst eentje die tegelijk ook Internetaanbieder is en bijvoorbeeld gratis e- maildiensten levert. Samen met de inhoud die VNU heeft, kan dat een ijzersterke combinatie vormen." Behalve de gegevens uit de telefoonboeken en Gouden Gidsen zou VNU daar ook inhoud uit zijn tijdschriften aan toe kunnen voegen. "VNU heeft een aantal sterke kaarten in handen." VNU geeft onder meer bladen als Intermediair, Computable en Nieuwe Revu uit. De uitgevers zitten de hele week al in de lift op de beurs. Internetinitiatieven van het Britse persbureau Reuters en betaaltelevisiebedrijf BSkyB voedden de "internethype" die momenteel op de beurs heerst.

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)