U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

In campagne VS

Bradley noemt Gore leugenaar

Door onze correspondent
MANCHESTER, New Hampshire, 29 JAN. De Democratische presidentskandidaat Bill Bradley zegt dat zijn rivaal Al Gore leugens verspreidt. Volgens Gore is Bradley wanhopig, na zijn nederlaag bij de eerste voorronde maandag in Iowa.

Bradley heeft in New Hampshire, waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden, gekozen voor een nieuwe, fellere strategie. De afgelopen maanden presenteerde hij zich als de kandidaat die zich niet zou verlagen tot het niveau van de doorsnee politicus die zijn rivaal zwart maakt. Bradley zou alleen spreken over zijn eigen plannen en motivatie om president te worden, en het gehakketak aan anderen over laten.

Maar na de tegenvallende uitslag in Iowa besloot Bradley toch maar van zich af te bijten. In een debat met Gore dat op de televisie werd uitgezonden betoogde hij woensdag dat Gore niet te vertrouwen is, omdat hij leugens verspreidt over zijn eigen verleden en over Bradley. Ook vergeleek hij Gore met oud-president Nixon, voor veel Democraten nog altijd de belichaming van de onbetrouwbaarheid. Later zei Bradley nog: "Als je niet genoeg om mensen geeft om tijdens een campagne de waarheid te spreken, hoe kunnen ze er dan op vertrouwen dat je zult vechten voor hervorming van de gezondheidszorg?"

Bradley doelt onder meer op Gore's verzekering dat hij altijd voorstander van het recht op abortus is geweest. In 1977 stemde Gore als lid van het Huis van Afgevaardigden voor een motie waarin abortus omschreven werd als het beëindigen van het leven van "een ongeboren kind dat een menselijk wezen is". Bovendien heeft Gore zich lang verzet tegen besteding van overheidsgeld aan abortus voor arme vrouwen. Hij erkent dat hij zijn mening over dit laatste herzien heeft.

De beschuldiging van Bradley komt hard aan, omdat het de kiezers herinnert aan de leugens van president Clinton en het schandaal dat daaruit voortkwam, en aan het feit dat Gore zeven jaar lang deel uitmaakte van de regering-Clinton. Bovendien herinnert het aan verschillende incidenten waarin Gore het niet zo nauw nam met de waarheid: zijn opschepperijen dat hij het Internet zou hebben uitgevonden en dat hij model heeft gestaan voor een van de hoofdrolspelers in de film Love Story. Volgens opiniepeilingen zijn Gore en Bradley in New Hampshire in een nek-aan-nek-race gewikkeld, waarbij Gore een voorsprong zou hebben.

Ook Republikeinen vallen elkaar harder aan nu de dag van de voorverkiezing nadert en de peilingen aangeven dat de strijd nog allerminst gestreden is. George W. Bush, die iets achter zou liggen op McCain, beschuldigde zijn voornaamste rivaal van iets dat in Republikeinse ogen wellicht nog erger is dan liegen: de senator zou een heimelijke Democraat zijn. De lokale en oerconservatieve krant Manchester Union Leader, maakte Bush vandaag in een hoofdartikel belachelijk als "gouverneur grijns".

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)