U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Computerbeveiliging

Student voert modem op

Internet via kabel UPC expres traag

Door onze redacteur MARIE-JOSÉ KLAVER
ROTTERDAM, 29 JAN. De Internetverbindingen van de kabelaanbieder UPC zijn tien keer sneller dan het bedrijf ze aan klanten aanbiedt. Dit heeft een student elektronica en informatica uit Hilversum onthuld.

Terrence Koeman (18) heeft een programma geschreven waarmee klanten van UPC (eigenaar van A2000, Telekabel en Gelrevision) hun modem kunnen opvoeren. Hij heeft zijn programma en een duidelijke handleiding op Internet gepubliceerd. De belangstelling voor de opvoermethode is groot. De website waarop de jonge hacker het programma heeft gezet, is de afgelopen dagen 30.000 keer bezocht. Behalve op de persoonlijke website van Koeman, wordt het programma, dat de naam FuckUpc heeft, op talloze andere sites in Nederland en de Verenigde Staten aangeboden (o.a. come.to/a2kfast).

Volgens Koeman was het niet moeilijk om de snelheid van de Internetverbinding te vertienvoudigen. ,,Ik heb thuis vier kabelmodems die geen eigendom van UPC zijn. Die heb ik opengemaakt en met wat solderen werd de verbinding tien keer zo snel.'' Omdat UPC, dat in Nederland 50.000 Internetklanten heeft, het contractueel verbiedt om gebruik te maken van het netwerk van de onderneming met een modem waaraan de gebruiker zelf iets heeft veranderd, besloot Koeman een programma te schrijven dat hetzelfde effect heeft. Dit is wel toegestaan.

Het programma werkt voor ééen type modem dat UPC aan gebruikers verhuurt. Koeman werkt ook aan versies voor de andere modems die UPC ondersteunt.

UPC wil het gebruik van Koemans programma zo snel mogelijk blokkeren uit angst dat klanten te veel surfen en bestanden kopiëeren, aldus woordvoerder J. Simmons van het kabelbedrijf. Dit zou UPC op kosten kunnen jagen omdat het de Internetaanbieder is die betaalt voor het gebruik van de klanten.

Het is volgens Simmons echter niet verboden om het programma van Koeman te gebruiken. Volgens de algemene voorwaarden mogen klanten van UPC onbeperkt gebruik maken van Internet. Er is echter wel een fair use policy, zegt Simmons. Als het Internetgebruik van UPC-klanten een bepaalde limiet overschrijdt, geldt de vrijheid om onbeperkt te surfen niet meer, vertelt Simmons, die niet wil zeggen hoe hoog de limiet is.

Klanten die de onbekende limiet overschrijden, ontvangen een waarschuwing. Als hun Internetgebruik niet minder wordt, kunnen ze worden afgesloten. Volgens Simmons komt het slechts zelden voor dat klanten worden afgesloten.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)