U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Australian Open, officiële site

ATP-tour

Tennis.nl


Mysterieus virus velt Van Lottum

Door onze redacteur ROBERT MISSET
MELBOURNE, 18 JAN. Sinds bondscoach Michiel Schapers door de privé-coaches luidkeels van repliek werd gediend, weigert hij nog in het openbaar kritiek te uiten op het spel van de Nederlandse tennissers. Toch zal hij vanochtend op de Australian Open met gemengde gevoelens de aftocht hebben gevolgd van John van Lottum en Peter Wessels. De potentiële opvolgers van de generatie Krajicek toonden zich in Melbourne vooralsnog fysiek en mentaal te kwetsbaar voor een hoofdrol in het tenniscircuit. Van Lottum gaf ziek op, Wessels worstelt al maanden met zijn gezondheid.

Een mysterieuze ziekte velde Van Lottum in zijn partij tegen de Fransman Arnaud Clement, die reeds na twee gewonnen sets (7-6 en 6-4) de moordende hitte op Melbourne Park kon ontvluchten. Bij een temperatuur die vandaag opliep tot 37 graden, leek Wessels zijn wederopstanding tegen de Tsjechische qualifier Jiri Vanek te voltooien. Twee sets was de Nederlandse service-volleyspecialist kansloos geweest: 6-4 en 6-3. Maar na setwinst in de derde reeks (6-2) gaf Wessels de vierde reeks na een setpoint op 5-3 nogal onnozel uit handen: 7-6. Waarna zowel Van Lottum als Wessels een klaagzang hield over de gebreken van hun lichaam.

Halverwege de eerste set voelde de 22-jarige Van Lottum zich onwel worden. "Ik kon bijna niet ademen en voelde telkens de neiging om over te geven." 's Ochtends had Van Lottum tijdens de training een vlieg ingeslikt. Zoiets kan alleen het enfant terrible van het Nederlandse tennis overkomen. "Maar die heb ik gewoon weer uitgespuugd, daar lag het niet aan. Ik weet niet wat me overkwam, ik heb ook niets verkeerds gegeten." Met natte handdoeken en blokken ijs in zijn nek trachtte Van Lottum te herstellen. Maar nadat hij in de eerste set een 5-4 voorsprong had verspeeld, vloeide tijdens de tiebreak alle energie uit zijn lichaam.

Veel meer dan de bal in het spel houden hoefde Clement in de tweede set niet meer te doen om Van Lottum van zijn laatste restje motivatie te beroven. Nadat hij de Franse baseliner met een mislukte volley aan een 2-0 voorsprong in sets had geholpen, hield Van Lottum het voor gezien. Zijn fitnesstrainer en begeleider Miguel Janssen begreep er niets van. "John was fit, ik weet niet wat hem mankeerde", mompelde de Nederlandse atleet. De hersenspinsels van Van Lottum zijn nu eenmaal moeilijk te doorgronden. Schapers was er halverwege de tweede set al van overtuigd dat Nederlands' meest omstreden tennisser zou opgeven.

Ook vorig jaar werd Van Lottum in Melbourne in de eerste ronde uitgeschakeld. De nummer 66 van de 'oude' wereldranglijst (de ATP Entry System) blijft te afhankelijk van incidentele uitschieters, zoals in november '99 in Parijs Bercy, waar hij vanuit de kwalificaties de derde ronde bereikte. Maar het imago van Van Lottum wordt vooralsnog meer gekleurd door zijn verbale erupties op de baan dan door structurele topprestaties. Hoofdscheidsrechter Alan Mills is een vaste bezoeker van de partijen van Van Lottum, al komt de Engelsman dan niet voor het tennis.

Uiteraard voerde de vurige baseliner ook in zijn duel met Clement weer een ouderwetse show op. Van Lottum ergerde zich al snel aan het luidruchtige publiek op een belendende baan, waar honderden fans zich verdrongen bij de training van Anna Kournikova. Een oude lijnrechter kreeg vanochtend de schrik van zijn leven, toen Van Lottum hem plotseling schreeuwend ter verantwoording riep omdat hij tijdens de rally een bal zou hebben opgeraapt. Ook mocht iedereen op Melbourne Park weten dat Van Lottum "in windkracht 20" niet kon tennissen. Tot een geheimzinnig virus zijn krachten sloopte en Van Lottum deemoedig baan 19 verliet.

Van de partij van Peter Wessels zal captain Schapers van het Davis- Cupteam niet vrolijk zijn geworden. Hoewel de Tsjechische qualifier Vanek een krachtige service aan een redelijke forehand koppelde, had Wessels zijn veel lager ingeschaalde (114 om 162) opponent tenminste een vijfde set moeten afdwingen. Maar het meest prominente lid van de Richard Krajicek Foundation, die de begeleiding van Wessels in de eerste fase heeft gefinancierd, was al zonder verwachtingen naar Melbourne gekomen. "Eigenlijk had ik al besloten niet deel te nemen aan de Australian Open, omdat ik na diverse ziektes niet fit genoeg ben. Maar half Nederland heeft momenteel griep en ik dacht in Australië beter te kunnen herstellen."

Wessels sukkelt al sinds zijn toernee door Azië, een maand na de US Open waar hij pas in de derde ronde van Pioline verloor. "Ik heb wel vijf keer griep gehad, dat was een gevolg van oververmoeidheid", vertelde hij. "Ik ben vorige week in Auckland weer begonnen met trainen en ook toen kon ik het slechts twee uur per dag volhouden. Desondanks had ik Vanek moeten pakken. Maar ik kan pas presteren als ik helemaal hersteld ben."

Dat moet niet te lang duren, want de definitieve doorbraak van Wessels laat al een tijdje op zich wachten. De pupil van de Australische trainer Nick Carr wil tennissen als Krajicek, maar hij mist vooralsnog de wapens èn de mentale hardheid van zijn grote voorbeeld. Ook Van Lottum maakt slechts geringe vorderingen en een - met zijn 23 jaar al te oud - talent als Edwin Kempes sneuvelde in Melbourne reeds in de kwalificaties. Geen wonder dat in het nieuwe beleidsplan van de tennisbond met geen woord wordt gerept over een generatie, die vermoedelijk als verloren moet worden beschouwd.

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)