U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wereldbank zoekt geld via Internet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 JAN. De Wereldbank gaat online. De bank wil via Internet een obligatielening aanbieden van 3 miljard dollar (ruim 6 miljard gulden). De bedoeling is dat de obligaties worden aangeboden, verspreid en verhandeld buiten de gebruikelijke beurs om.

Dat heeft de financieel directeur van de Wereldbank, Afsaneh Mashayekhi Beschloss, gisteren bekendgemaakt. De Wereldbank, die leningen verstrekt aan ontwikkelingslanden, hoopt op deze manier een nieuwe bron van investeerders aan te boren.

De lening wordt begeleid door de Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers en de Amerikaanse handelshuizen Charles Schwab en Fidelity Brokerage Service. Het is voor het eerst dat twee Internet- beurshandelaren als Schwab en Fidelity betrokken zijn bij een obligatielening.

De Wereldbank krijgt dankzij de samenwerking toegang tot de 8 miljoen particuliere klanten van de vier bedrijven. De bedrijven houden bovendien hun eigen online handelssysteem ter beschikking voor de verhandeling van de obligaties. "Dit is de eerste allesomvattende online uitgifte (van obligaties)", aldus Victor Simone van Goldman Sachs.

De Wereldbank heeft niet gezegd wanneer de lening begint of wat de looptijd zal zijn van de obligaties. Volgens het dagblad Financial Times is het "een kwestie van weken".

De Wereldbank, die zijn hoofkantoor heeft in Washington, markt heeft de afgelopen vijftig jaar meer dan 300 miljard dollar opgehaald. Met de opbrengst zijn meer dan 4.000 ontwikkelingsprojecten gefinancierd in 130 landen.

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)