U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Gates vecht terug met zakcomputers

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 JAN. Microsoft wil met een verbeterde versie van het besturingssysteem Windows CE terugkomen op de markt voor handpalmcomputers. Maar Intel, de grootste chipmaker ter wereld, maakte gisteren bekend dat het niet in zee wil gaan met Windows CE.

Intel heeft gekozen voor het besturingsprogramma Linux van de Fin Linus Torvalds. Het Amerikaanse bedrijf zegt hiermee tegemoet te komen aan de wensen van klanten. Deze zouden het Finse besturingssysteem betrouwbaarder vinden dan Windows CE, de gecomprimeerde versie van het populaire besturingsprogramma voor pc's.

Intel komt later dit jaar met een serie apparaatjes, sommige in de vorm van een telefoon, die met een druk op de knop toegang bieden tot Internet. De apparaten zijn geschikt voor elektronisch zakendoen en e- mail.

Intel zal veel zaken blijven doen met Microsoft. Het bedrijf zegt geen conflict met Microsoft te vrezen, omdat de markt van handpalmcomputers een andere is dan die van pc's, waar Windows wel dominant aanwezig is.

Microsoft wil zijn marktaandeel in deze nieuwe markt juist vergroten. Microsoft-baas Bill Gates sprak hierover deze week op een consumentenbeurs in Las Vegas. Hij kondigde bij die gelegenheid een verbeterde versie aan van Windows CE, die de oude zal vervangen.

Tot nu toe heeft de softwarefabrikant weinig succes geboekt op de markt van handpalmcomputers. Eerdere versies van Windows CE waren niet handzaam en bevatten teveel overbodige functies, aldus critici. De nieuwe Windows CE is vooral gericht op de opslag van informatie, zoals boeken, video- en audiofragmenten. De handpalmcomputers die dit besturingssyteem draaien, moeten de strijd aangaan met marktleider Palm Computing. Ze zullen volgens Microsoft worden gebouwd door Compaq, Hewlett-Packard, Casio en Siemens.

Microsoft en de internationale boekhandel Barnes and Nobles werken samen aan de ontwikkeling van elektronische boeken, zo maakte Gates bekend. Daarbij wordt naast Windows CE gebruik gemaakt van 'Clear Type', een technologie die de leesbaarheid van tekst op een scherm vergroot.

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)