U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Brillenketens ruziën voor rechter over reclamespot
De twee grootste optiekketens in Nederland, Pearle (ongeveer 180 vestigingen) en Hans Anders Opticiens (zo'n 200 winkels) hebben een hoog oplopend conflict over een reclamespot. Het gaat om de commercial 'De opruiming van de eeuw' van Pearle, die sinds 5 december op verschillende televisiestations te zien is.

Een computer in de hand
Na de desktops voor op het bureau en de laptops voor op schoot is het volgens de makers van computerhardware nu de beurt aan de handhelds en de palmtops. Hoe klein kan een computer zijn om meer te zijn dan leuk en mooi? Natuurlijk, je kan er mee reizen: palmtops zijn niet veel groter dan 127 cm en een dikke 1 cm dun. Maar maken ze je werkelijk mobiel? Zijn Internet, e-mail en fax overal echt beschikbaar?

Anoniem surfen
Privacy op Internet is een illusie. Een paar recente voorbeelden. Nederlandse werknemers van een Amerikaans bedrijf worden ontslagen omdat hun baas hun e-mail heeft gelezen. De politie wil iedere Internetgebruiker voorzien van een kenteken om digitale achtervolgingen mogelijk te maken.

Bellen uit de woestijn
Twee aanbieders van mobiele telefonie per satelliet zitten diep in de financiële problemen. Geld en een goede marketingstrategie zijn grotere problemen dan de techniek. En het blijft onrustig in de satelliet-arena. Terwijl de race voor mondiaal werkende zaktelefoons nog lang niet is uitgelopen, klinkt het startschot voor de wedloop naar mobiel, licht, supersnel en betaalbaar Internetten.

Met de radio de Eeuw uit
Als een kind in een snoepwinkel. Zo moet de radioliefhebber zich voelen in de donkere dagen rond de eeuwwisseling. Radiostations hebben zich uitgesloofd om het historische moment passend te omlijsten.

Ziekenhuis werft personeel via Ster
Vijf ziekenhuizen gaan personeel werven via de Sterreclame. In spotjes van twintig tot dertig seconden krijgt de kijker een beeld voorgeschoteld van het reilen en zeilen in de betrokken zorginstellingen. Naast het Sint Franciscus Gasthuis nemen aan het initiatief SWOZ en VU in Amsterdam deel, alsmede Zorg in Twente en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Versatel rondt aankoop Telnet af
Versatel heeft de overname afgerond van het Duitse Telnet, een dochteronderneming van nutsbedrijf VEW Energie. De vorige week aangekondigde acquisitie kost Versatel in totaal 120 miljoen euro (264 miljoen gulden).

Bedrijven willen huis Big Brother
Enkele bedrijven hebben bij John de Mol Producties aangeklopt met de vraag of zij het huis van Big Brother kunnen gebruiken. Volgens producent P. Römer van het Veronica-programma is een van de voorstellen de locatie te gebruiken voor sollicitatiegesprekken.

Gouden Gids bindt strijd aan met KPN
De Internettelefoongids van KPN heeft vanaf vandaag concurrentie. De Gouden Gids is een on-line telefoongids begonnen met gegevens die KPN zelf moet leveren. "Hij is niet echt veel beter dan die van KPN", zegt een woordvoerder. "Het grote verschil is dat bezoekers bij ons per regio kunnen zoeken. Het is ook mogelijk om een naam in te voeren en dan iedereen die zo heet in Nederland op te vragen."

Uitstel in strijd om Vodafone
Het vijandige bod van het Amerikaans-Britse Vodafone op het Duitse machinebouw- en telecomconcern Mannesmann komt niet eerder dan na de kerstdagen. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. Vodafone Airtouch zou nog niet klaar zijn met de voorbereidingen. Ook moet het nog langs de Duitse overnamecommissie. Vodafone-topman Chris Gent zei eerder dat zijn voorstel deze week bij de aandeelhouders van Mannesmann in de bus zou vallen.

Internetsite Rijksmuseum
Het Rijksmuseum heeft een nieuwe Internetsite, volgens het museum in zijn soort een van de grootse in Europa, in gebruik genomen. Op www.rijksmuseum.nl zijn ruim 6000 pagina's tekst over het museum en de collectie te vinden en meer dan 4000 illustraties. Aan de hand van 150 filmpjes kan een virtuele rondwandeling door het museum worden gemaakt. Ook kan de bibliotheekcatalogus met 250.000 titels worden geraadpleegd. De algemene informatie is in zes talen beschikbaar, de overige gedeeltes zijn nu nog alleen in het Nederlands. Binnenkort is er ook een geheel Engelse versie van de site.

Spice Girl wil bonus Beckham
Zangeres Victoria Adams van de Engelse popgroep Spice Girls wil dat haar echtgenoot David Beckham naar het buitenland vertrekt als hij bij Manchester United niet meer gaat verdienen. Volgens Adams krijgt Beckham een lager salaris dan zijn ploeggenoot Roy Keane, die 160.000 gulden per week gaat verdienen. Beckham kocht onlangs een Ferrari ter waarde van 2,5 miljoen gulden.


Door de ongekende populariteit van Internet lijkt het haast een achterhaald begrip te worden, de cool site of the day. Een site waar elke dag opnieuw een andere site getipt wordt die cool schijnt te zijn. Aan die waardering kan de Internetgebruiker meedoen door naar betreffende site te surfen, en vervolgens via een bepaalde constructie de site van een cijfer te voorzien. In het still cool archive kan deze waardering teruggevonden worden. (http://cool.infi.net/)

NRC Webpagina's
20 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)