U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
Euro Stoxx - Beperkte inschrijving reageer nu!
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Marianne Vaatstra
Herdenkingssite

Vechtpartij in Kollum om centrum voor asielzoekers

Door onze correspondent KARIN DE MIK
KOLLUM, 8 OKT. Een informatieavond over de verplaatsing van een asielzoekerscentrum, gisteravond in de Van der Bijhal in het Friese Kollum, is uitgelopen op een vechtpartij. Agenten in burger raakten slaags met jongeren die burgemeester P. Visser en een woordvoerster van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) met eieren bekogelden.

Twee demonstranten, onder wie een 23-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging en wapenbezit.

De inwoners van Kollum zijn verontwaardigd over de voorgenomen nieuwbouw van een asielzoekerscentrum (azc), na de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra op 1 mei dit jaar. Tegen twee voortvluchtige Irakezen uit azc De Poelplaets in Kollum is een internatiationaal opsporingsverzoek uitgevaardigd. Een Irakees is hoofdverdachte van de moord, de ander wordt gezocht als getuige. Op een protestdemonstratie van ongeveer duizend tegenstanders van het asielzoekerscentrum, gisteravond buiten voor de sporthal, was de sfeer al grimmig. H. Veenstra van het actiecomité 'AZC nee' zei dat het besluit tot nieuwbouw van het azc ondemocratisch genomen was. Het huidige azc 'De Poelpleats' is nu gevestigd op een voormalige camping even buiten Kollum. De nieuwbouw zou aan de rand van het dorp komen.

Volgens Veenstra leidt de komst van een azc tot "overlast, intimidatie, onverschilligheid, diefstal, verkrachting en moord". Naar haar mening zijn azc's "broeiplaatsen van mensensmokkel, drugshandel en andere criminele activiteiten." Tijdens haar toespraak scandeerden actievoerders leuzen als " oprotten" en "weg met de burgemeester". Veenstra riep het COA op "de azc's niet langer door onze strot te duwen".

De vader van de vermoorde Marianne Vaatstra zei dat zijn dochter "met haar leven had moeten betalen voor ontoelaatbaar asielbeleid." Hij bepleitte een referendum over de vestiging het azc en kondigde de oprichting aan van een platform tegen de komst van azc's.

Burgemeester Visser van Kollumerland en A. Haarsma van het Centraal Orgaan opvang Asielzekers zegden op de voorlichtingsavond toe een strakker beleid te voeren tegen misdragingen van asielzoekers. "Jonge asielzoekers moet duidelijk worden gemaakt wat wel en niet kan", aldus Visser. De massale vechtpartij ontstond toen A. Haarsma van het COA zei dat serieus overwogen was de nieuwbouw niet te laten doorgaan. "Maar dan zouden alle asielzoekers gedupeerd en gecriminaliseerd zijn." Burgemeester Visser verliet even later onder politiebegeleiding de zaal. Vanochtend liet de burgemeester weten dat er "een adempauze" wordt ingelast "om de gemoederen te laten bedaren." Het convenant met het COA en de verlening van de bouwvergunning voor de nieuwbouw worden voor onbepaalde tijd opgeschort.

Opgekropte frustratie barst los


In het Friese Kollum ontstond gisteravond een massale vechtpartij op een voorlichtingsbijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentum naar het dorp.

Door onze correspondent KARIN DE MIK

KOLLUM, 8 OKT. Twee 14-jarige meisjes uit Kollumerzwaag zitten na afloop van de inderhaast afgeblazen voorlichtingsavond verdwaasd naast elkaar in de plaatselijke sporthal. Ze vertellen dat ze, nog geen maand geleden, van hun school in Damwoude naar huis fietsten en toen door twee asielzoekers werden klemgereden. Het ene meisje werd betast, in een wurggreep gehouden, zegt ze, en met de dood bedreigd.

De twee aanvallers sloegen op de vlucht toen haar vriendin hen toebeet dat haar oom in de buurt woonde. De vader van het meisje, A. Wagenaar, zegt dat het een vergeldingsactie was, omdat zijn dochter verklaringen had afgelegd over de vermoorde Marianne Vaatstra. Volgens Wagenaar is het een kleine groep jongens binnen de gemeenschap van asielzoekers die het verpest voor de anderen. "Waarom worden mensen niet geregistreerd met pasfoto's? Dan hadden ze de aanrander er zo uit kunnen halen."

De Kollumer gemeenschap is tot op het bot verdeeld over de verplaatsing van een asielzoekerscentrum naar de rand van het dorp. De gemeenteraad nam op 15 juli het besluit het asielzoekerscentrum 'De Poelpleats' aan de Trekweg, buiten het dorp, te verplaatsen naar de Willem Loréweg. Dat een gevluchte asielzoeker verdacht wordt van de moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde op 1 mei lijkt de opgekropte frustratie en woede bij de tegenstanders alleen maar te versterken.

Wagenaar vertelt dat in de nacht dat Marianne Vaatstra is vermoord, een 13-meisje door een asielzoeker is verkracht. "De zaak tegen hem is geseponeerd, hij zit nu in een ander azc in Helmond." Anderhalve week geleden werd een ander 13-jarig meisje tussen Buitenpost en Twijzel door een asielzoeker lastig gevallen, zegt hij. Er wordt volgens Wagenaar met opzet geen ruchtbaarheid aan de misdragingen geschonken, om het imago van vluchtelingen niet te beschadigen. "Maar onze kinderen voelen zich niet meer veilig. Je laat ze niet meer alleen ergens heengaan. Ik heb mijn dochter een mobiele telefoon gegeven." Er zijn ook andere geluiden. Een vliegtuigje met de tekst "AZC welkom. Jan en Els", vloog gistermiddag over Kollum. Het was een reactie op een andere leuze die de dag ervoor in de lucht te zien was: "Demonstreer mee tegen het azc". Als protest tegen deze actie besloot het Friese centrum voor internationale samenwerking, gisteren 2200 rode rozen uit te delen aan Kollumers. Op het bijbehorende kaartje stond, in het Fries: "Voor een veilige wereld, voor iedereen. Voor alle Mariannes en Fatima's. Voor iedereen". Woordvoerder A. de Jong van het centrum zegt het "verschrikkelijk" te vinden dat er in Kollum een protest tegen een azc is gehouden. "Mensen denken erg zwart-wit en de standpunten verharden. Het gevaar bestaat dat je dan kleurenblind wordt en geen nuances meer ziet. Ik kan me voorstellen dat de vader van Marianne Vaatstra er tegen is. Maar de veiligheid die zijn dochter had moeten hebben, vragen asielzoekers ook."


Zie ook:
Rouwlinten in Fries dorp na 'zinloze' moord (8 mei 1999)

NRC Webpagina's
8 OKTOBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Alles over gezondheid...
Quote
Jaarverslagen Kompas

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)