U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Kijkoorlog

Maarten Huygen
En nu het grote nieuws: de parachutesprong van beeldgluiper Willibrord Frequin op het gebouw van concurrent Big Brother. Het is het eerste grote incident daar na weken van groepssnoezel. Goed voor beide programma's, want iedereen wil na al dat nieuws wel eens bekijken wat er écht gebeurde. Welnu, dat kregen we niet te zien. Alleen felle, onderling strijdige agitpropversies. Na de landing trokken de teams van beide omroepen met camera op de schouder tegen elkaar ten strijde. En gisteravond kwam het resultaat op beide netten. Op SBS6 werden de Frequin- parachustisten als helden binnengehaald, op Veronica waren het ordeverstoorders die het wankele welbevinden van de groep verstoorden. Oorlog tussen de commerciëlen.

Frequin landde net buiten de schutting en raakte slaags met de veiligheidsagenten van Veronica. Maar twee parachutisten sprongen raak. Volgens Frequins programma kregen ze een kop koffie van de groep. Brabants meisje Sabine deed zelfs de groeten aan Willibrord. Maar een Veronica-regisseur kwam achter de muren vandaan en deed een greep naar de camera van een parachutist. Een kort gevecht volgde. Op Veronica zagen we een heel andere versie: twee mannen die vechten en schelden bij het aanrecht. Dat was volgens Veronica het bewijs voor agressie van de invallers. Maar de groep had er niets mee te maken. Het was een gevecht tussen tv-makers om het monopolie in de beeldvorming. Wat een futuristisch drama.

"Dit is niet goed", commentarieerde de knappe presentator Rolf Wouters tegen de beeldschone groepsprocessor Conny ten Klooster. "Dit is intimidatie", was haar ingehuurde antwoord. "Niet volgens de spelregels. Slecht voor het groepsproces." Eerder had ze uitgelegd dat de introductie van een nieuwelinge de verhoudingen ook had verstoord. De vrouw loopt verloren rond, wordt gezien als spelbreker. Niemand mag haar echt. Maar dat had Veronica gedaan, dus was het goed. De omroep heeft er belang bij dat de groepsband niet te hecht wordt, anders verliest ze de greep. Ik zie leider Ruud niet meer klikken.

De groep lijkt steeds meer op een gekooide apenkolonie. Veel gevlooi, gemasseer, geknuffel en gegiechel. De mannen hebben de gespierde tors ontbloot en de vrouwen aaien er vaak overheen. Bart heeft iets moois met Sabine maar voor de camera blijft de intimiteit beperkt. En huismoeder Karin doet iets met de veel jongere Maurice. Tenminste vorige week lagen ze op elkaar. Misschien dat het op verzoek van familie en kinderen niet meer wordt vertoond. Buiten beeld moet fors worden onderhandeld. Vorige week zag ik op de Big Brother internetsite twee groepsleden praten over de verhouding tussen Karin en Maurice en toen verdwenen - floep- beeld en geluid. Wat zal het bij thuiskomst kaal worden voor Karin, nu ze heeft geleerd hoe ze "zonder man en kinderen functioneert".

Veronica speelt graag de rol van echtbreker, dat is wekelijks in het programma Lovetest te zien. Zo'n groep kan zich voor de buitenwereld onverklaarbaar gedragen. Eergisteren had ik in een documentaire nog een psychologisch experiment gezien met studenten die twee weken opgesloten moesten doorbrengen, als bewakers en als gevangenen. Sommige bewakers werden sadistisch en de gevangenen hielpen elkaar niet. Die studenten zullen achteraf schrikken van hun eigen gedrag, zeker omdat het in beeld was. Frequin zou achteraf kunnen schrikken van zijn eigen wraakzucht. Veronica is zusje geworden van zijn vroegere werkgever RTL. Vóór de parachute-inval kregen we zijn bezoek te zien aan het RTL-galajubileum. Daar vroeg hij aan programmadirecteur Bert van der Veer waarom de kijkcijfers zo waren gezakt sinds zijn ontslag daar. Ik verwacht meer bezoekjes. Hij kan Veronica-concurrent Menno Buch vragen waarom hij van de rechter mag kiezen tussen 240 uur dienstverlening en zes maanden onvoorwaardelijk, terwijl het janhagel direct de bak indraait. Je moet toch wat voor de kijkcijfers.

NRC Webpagina's
8 OKTOBER 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)