U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   Z A T E R D A G S  : B I J V O E G S E L
Bepaal nu online uw beleggingsprofiel bij Zurich..
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Dubbelrol

De feiten over Rob van R.

Evamarion: "Ik voelde me veilig"


Dubbelrol

De feiten over Rob van R.

Van R. is gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers en daders van seksueel misbruik. De therapie van Van R. is erop gericht patiënten het misbruik te laten 'herbeleven' en vervolgens te verwerken. "Deze slachtoffers moet je als het ware opnieuw verkrachten en aanranden", zei hij in 1991 in een interview met deze krant. Van R. is een aanhanger van hoogleraar psychiatrie J. Bastiaans, die in de jaren tachtig oorlogsslachtoffers LSD gaf om oude trauma's boven te halen.

Van R.'s benadering kreeg brede erkenning. Hij publiceerde in het Maandblad voor de Geestelijke Volksgezondheid en gaf tien jaar lang aankomende zedenrechercheurs les als gastdocent op de rechercheschool in Zutphen. In 1991 veroordeelde de rechtbank van Breda een incestdader tot dienstverlening, met als bijzondere voorwaarde dat hij in therapie zou gaan bij Van R.

Vorig jaar deden zes voormalige patiënten tegen hem aangifte van ontucht. Twee van hen trokken hun aangifte tijdens de rechtszaak weer in. Op de zittingen zei Van R. tijdens zijn 'psycho-massages' wel de borsten van zijn patiënten aan te raken, maar nooit hun geslachtsdelen. Ook ontkende hij ooit zijn tong in hun mond te hebben gestoken. De officier van justitie achtte op grond van de getuigenverklaringen ontucht bewezen. Hij eiste vijftien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk, en vijf jaar ontzegging van het recht op uitoefening van zijn beroep. In 1986 werd Van R. al eens veroordeeld tot duizend gulden boete wegens schending van de eerbaarheid van een vrouwelijke patiënt. Het vonnis werd twee jaar later bekrachtigd door de Hoge Raad.

NRC Webpagina's
25 SEPTEMBER 1999

Archief
Zaterdags Bijvoegsel


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Snel een kapitaal opbouwen...
Alles over gezondheid...
Quote

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)