U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Doden bij bom in Londen
LONDEN, 1 MEI. Bij de derde en ernstigste aanslag met een spijkerbom tegen een Britse minderheid binnen twee weken zijn in het centrum van Londen gisteravond twee doden en 81 gewonden gevallen, van wie zeker tien levensgevaarlijk. Even na half zeven sloeg een explosie de voorgevel weg van een volgepakte homobar in de wijk Soho. Sommige bezoekers werden naar buiten geslingerd, waarbij ze ledematen verloren en zware brandwonden opliepen. Twee van hen overleden later. Een week geleden ging een spijkerbom af in Brick Lane, een winkelstraat in een wijk van Oost-Londen waar veel Bengalen wonen. Daarbij vielen vijf lichtgewonden. Een week daarvoor raakten bijna 40 mensen gewond toen een bom ontplofte tijdens de zaterdagmarkt in een hoofdstraat van Brixton, een wijk in Zuid-Londen met een grote zwarte gemeenschap. Volgens het hoofd van de antiterreureenheid, ondercommissaris Alan Fry, is er ,,een duidelijk verband" tussen de aanslagen.

Lerares met een hoofddoek is taboe
ROTTERDAM, 1 MEI. Verscheidene directeuren van openbare basisscholen in Rotterdam weigeren islamitische onderwijzeressen met een hoofddoek aan te nemen. Ze doen dat omdat vooral Turkse liberale ouders dreigen hun kind van school te halen uit vrees voor intolerant, religieus getint onderwijs. In Turkije is de hoofddoek op staatsscholen verboden. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde in februari dat basisschool De Piramide in Haarlem ten onrechte een stagiaire om haar hoofddoek had geweigerd. De openbare school maakte een verboden onderscheid op grond van godsdienst, vond de commissie. De Rotterdamse schooldirecteuren stellen daartegenover dat zij "geen waarborg voor neutraal onderwijs' kunnen geven als er een lerares met een hoofddoek voor de klas staat.

Wensouder eist tweeling op
ROTTERDAM, 1 MEI. Een mannelijk homopaar uit Groningen eist een tweeling op van een Nederlandse draagmoeder die de kinderen vorig jaar in opdracht van het paar heeft gekregen. De vrouw, die voor haar zwangerschap gedeeltelijk is betaald, weigert de kinderen af te staan. Een van de twee mannen is de vader van de tweeling. De wensouders hebben advocaat mr. E. Sutorius uit Arnhem in de arm genomen. Sutorius overweegt het openbaar ministerie te vragen de vrouw te vervolgen, zo heeft hij meegedeeld. Commercieel draagmoederschap is in Nederland sinds 1993 onder bepaalde omstandigheden strafbaar. Sutorius overweegt tevens bij de rechter een omgangsregeling te vragen. De draagmoeder wil niet reageren. Het paar zegt niet te weten waarom de draagmoeder de tweeling niet wil afstaan.

Verzoenende toon in felicitatie van Wijdenbosch
PARAMARIBO, 1 MEI. President Wijdenbosch van Suriname heeft ter gelegenheid van Koninginnedag een felicitatieboodschap verstuurd aan koningin Beatrix. Daarin uit hij de wens dat ,,de vriendschapsbanden [...] een belangrijke leidraad zullen blijven voor mij en de regering om gestalte te geven aan de wederzijdse betrekkingen". Waarnemers zien de boodschap als een doorbraak in de houding van Suriname ten opzichte van de verhouding met Nederland.

Koninginnedag rustig verlopen
ROTTERDAM, 1 MEI. De viering van Koninginnedag is rustig en zonder grote incidenten verlopen. Honderdduizenden mensen bezochten de vier grote steden. In Rotterdam zijn bijna zestig mensen aangehouden. De meesten werden opgepakt omdat ze, ondanks een verbod, alcohol bij zich hadden.

Vier gewonden bij aanslag op auto
ROTTERDAM, 1 MEI. Vier mensen zijn gisteravond in Doesburg gewond geraakt doordat een bom ontplofte onder een wegrijdende auto in de Beatrixstraat. De 44-jarige vrouw die de auto bestuurde werd zwaar gewond aan haar benen.

Amerika dient klacht in bij WTO
WASHINGTON, 1 MEI. De Verenigde Staten gaan bij de Wereldhandelsorganisatie WTO zeven klachten indienen tegen de Europese Unie, India, Argentinië, Zuid-Korea en Canada. Die landen zouden zich volgens Washington niet houden aan de regels voor de internationale handel.

Eis levenslang voor Andreotti
ROME, 1 MEI. Tegen de Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti is gisteren levenslange gevangenisstraf geëist op verdenking van betrokkenheid bij de moord in 1979 op journalist Mino Pecorelli.

Geld helpt niet bij terugkeer van asielzoekers
ROTTERDAM, 1 MEI. Een financiële bijdrage van de Nederlandse overheid vergroot de animo onder asielzoekers om terug te keren naar het land van herkomst vrijwel niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het migratie-onderzoekscentrum EDCOMER van de Universiteit van Utrecht, in opdracht van het ministerie van Justitie.

Economie VS
ROTTERDAM, 1 MEI. De Amerikaanse economie blijft sterk groeien. Het bruto binnenlands product steeg in het eerste kwartaal met 4,5 procent. Wall Street reageerde negatief op de bekendmaking.

Sir Alf Ramsey overleden
LONDEN, 1 MEI. In Ipswich is woensdag Sir Alf Ramsey op 79-jarige leeftijd overleden. Ramsey was tussen 1963 en 1974 coach van het Engelse voetbalelftal. In 1966 werd hij met Engeland wereldkampioen.


NRC Webpagina's
1 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)