U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Gebruikers van Windows eisen geld

Door onze correspondent
NEW YORK, 24 FEBR. Sinds enkele dagen houden gebruikers van personal computers betogingen bij vestigingen van Microsoft. De betogers eisen geld terug, omdat ze ongevraagd Microsofts besturingsprogramma Windows bijgeleverd kregen. Veel demonstranten gebruiken liever met name Linux. Dat is het gratis besturingssysteem, ontwikkeld door de Fin Linus Torvalds. Hij maakte Unix gebruiksvriendelijker en gaf de software vrij op Internet. Programmeurs in de hele wereld hielpen met verbeteringen. De demonstranten en Linux-gebruikers zijn doorgaans dan ook vrij goed thuis in computers en software.

Demonstranten bij de Microsoft-vestiging in Foster City (Californië) werden vorige week overigens met gejuich door de medewerkers van Microsoft onthaald. Microsoft wordt beschuldigd van misbruik van zijn Windows-monopolie en staat hiervoor terecht in Washington. Wijzend op Linux kan Microsoft nu zeggen: 'Kijk, daar loopt de concurrentie.' Anderzijds zegt Microsoft dat klanten die hun geld terug willen zich moeten wenden tot hun pc-producent.

Vorige week kondigde IBM aan dat het Linux zal leveren op servers, workstations en pc's. IBM heeft hiertoe een alliantie gesloten met Red Hat Software, een softwarebedrijf in North Carolina. Omdat Linux gratis is biedt IBM de machines iets goedkoper aan. Compaq, Hewlett-Packard, Dell en Silicon Graphics bieden ook al computers aan met Linux.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)