U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Turks ministerie van Buitenlandse Zaken

Grieks ministerie van Buitenlandse Zaken

Terroristische aanslagen van de PKK

Turkse pers: dagelijks nieuws

Koerdisch informatienetwerk



Na aanvankelijk verbod

Koerden betogen weer in Den Haag

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 18 FEBR. Burgemeester Deetman van Den Haag heeft vanmorgen tevergeefs geprobeerd een demonstratie van ongeveer zevenhonderd Koerden te verbieden. Uiteindelijk is de demonstratie volgens de politie ,,na constructief overleg'' toegestaan.

Om ongeveer een uur vanmiddag werden drie demonstranten binnengelaten in het ministerie van Justitie om een petitie aan te bieden. Met de demonstratie wilden de Koerden aandacht vragen voor de veiligheid van hun leider Öcalan die gevangen zit in Turkije. Ze eisen een internationaal proces voor Öcalan. Ook vragen ze om de vrijlating van de ruim driehonderd Koerden die in Den Haag nog vastzitten wegens de bezetting van de residentie van de Griekse ambassadeur en de rellen van dinsdagavond. Enkelen van hen zouden in hongerstaking zijn gegaan, maar dit werd niet bevestigd door het openbaar ministerie. De politie van Haarlem heeft gisteren zeven Koerden gearresteerd na ongeregeldheden bij Turkse koffiehuizen. Zes van hen zitten nog vast. Een groep van zo'n zestig Koerdische bewoners van een asielzoekerscentrum trok 's middags rond drie uur op naar een Turks koffiehuis waar ze vernielingen aanrichtten en op de vuist gingen met bezoekers. Bij een ander koffiehuis werd opnieuw gevochten. Eén politieman werd gewond. De Duitse Europarlementariër Jannis Sakellariou, die met twee leden van het Koerdische parlement in ballingschap bemiddelde in de Haagse gijzeling, is verontwaardigd over de manier waarop de ME daar optrad. Kort na middernacht woensdag zag hij een groep zwaar bewapende ME'ers met honden aanstalten maken het bezette huis van de Griekse ambassadeur te bestormen. ,,Een belachelijke zaak'', zegt Sakellariou vanochtend vanuit Brussel, ,,want op enkele details na waren de onderhandelingen afgerond. Ik was als de dood dat een van de Koerden zo nerveus zou worden dat hij zichzelf met benzine zou overgieten en in brand zou steken.''

Premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) lieten gisteren weten niet te voelen voor een debat over een verbod op de Koerdische Arbeiderspartij PKK in Nederland. ,,Dat draagt niet bij aan de ontspanning tussen de verschillende partijen, na de zeer emotionele gebeurtenissen van de afgelopen 36 uur'', aldus Kok op het Catshuis. Kok vindt dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, die begin volgende week bijeenkomen, moeten gaan werken aan een 'Europese benadering' van de Koerdische kwestie.


Zie ook:
Bezetting missies grotendeels voorbij (17 februari 1999)

Koerdenleider Öcalan zag er geen gat meer in (17 februari 1999)

'Turken zijn onze moffen' (17 februari 1999)

'Koerden zijn broeders' (17 februari 1999)

Duitsland vreest golf van PKK-geweld (17 februari 1999)

Mediashow advocaat strandt in transitruimte (17 februari 1999)

Koerdenleider werd gepakt door loslippigheid (17 februari 1999)

PKK-leider Öcalan zit vast in Turkije (16 februari 1999)

PKK meer en meer politieke organisatie (16 februari 1999)

Koerdisch wespennest (16 februari 1999)

Aankomst PKK-leider Öcalan voorkomen (1 februari 1999)

Tijdbom Öcalan (21 november 1998)

Uitlevering (26 november 1998)

Arbil als inzet (2 september 1998)

'Öcalan voor Europees gerechtshof' (2 september 1998)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 1999


( a d v e r t e n t i e )

Nu aandelen UPC


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)