U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Explosie Nigeria: 500 doden
LAGOS, 19 OKT. Bij de onploffing van een oliepijpleiding in het zuidoosten van Nigeria zijn gisteren mogelijk meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen. De slachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn verbrand in de enorme vuurzee die volgde op de explosie; hulpververleners verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen. De ramp zou indirect het gevolg kunnen zijn van sabotage. Sinds vorige week donderdag lekte petroleum uit de pijpleiding in de buurt van de stad Warri, mogelijk ten gevolge van een aanslag. De afgelopen dagen trokken honderden inwoners uit de omgeving naar het lek om olie op te vangen in flessen, blikken en tonnen.

Duits akkoord over coalitie van rood en groen
BONN, 19 OKT. Voor de eerste keer in de naoorlogse geschiedenis krijgt de Bondsrepubliek Duitsland een rood-groene regering van SPD en Groenen. Gisteravond sloten beide partijen hun coalitiebesprekingen af. Afgesproken werd al per 1 januari 1999 een aantal hervormingen van de regering-Kohl ongedaan te maken, zoals in de gezondheidszorg en op het gebied van de pensioenen. Morgen ondertekenen SPD en Groenen in Bonn officieel het regeerakkoord.

Turkse president waarschuwt Syrië
ANKARA, 19 OKT. De Turkse president, Suleyman Demirel, heeft vandaag Syrië gemaand alle hulp te staken aan de separatisten van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Hij sprak van de ,,laatste waarschuwing''. De Turkse minister van Defensie, Ismet Sezgin, zei gisteren dat Syrische legerofficieren meevechten met de PKK.

De Grave wil debat over leger
DEN HAAG, 19 OKT. Minister De Grave (Defensie) wil een breed maatschappelijk debat organiseren over de wenselijke taken van de Nederlandse krijgsmacht, omdat sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 ,,voor veel Nederlanders minder duidelijk is waar Defensie nu precies voor is''. De Grave zei dat gisteren in het Radio 1-Journaal.

Automobilist rijdt twee fietsers dood
ENKHUIZEN, 19 OKT. Een 29-jarige man uit Hoorn heeft zaterdagochtend vroeg in Enkhuizen met zijn auto twee fietsers doodgereden en een derde verwond. De automobilist was kort tevoren voor een politiecontrole gestopt en daarna grote snelheid en gedoofde lichten doorgereden. Hij reed in op twee groepen fietsers, in totaal acht man, allen leden van de voetbalclub KGB uit Stede Broec.

Noodwet bepleit voor asielzoekers
DEN HAAG, 19 OKT. Fractievoorzitter Melkert van de PvdA wil 'noodwetgeving' om asielproducedures te versnellen. Hij verlangt dat het ministerie van Justitie vóór de kerst een wetsvoorstel klaar heeft, zo zei hij gisteren in het televisieprogramma Buitenhof.

Blankert in trek voor CDA-top
DEN HAAG, 19 OKT. In het CDA wordt H. Blankert, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO/ NCW, gezien als de ideale kandidaat voor het voorzitterschap. Plaatselijke afdelingen hebben hem kandidaat gesteld om de partij weer profiel te geven. Voor Blankert is de kandidatuur ,,niet aan de orde'', zo zegt hij desgevraagd.

Daan van Golden naar Biennale
AMSTERDAM, 19 OKT. De Mondriaan Stichting heeft de beeldend kunstenaar Daan van Golden gevraagd om namens Nederland deel te nemen aan de 48ste Biennale van Venetië, die in juni volgend jaar wordt geopend.

FC Twente geeft Ajax duwtje in de rug
AMSTERDAM, 19 OKT. Na een gelijkspel tegen De Graafschap en nederlagen tegen Fortuna en Sparta hoefde geen enkele eredivisieploeg zich kansloos te voelen tegen Ajax. Zeker FC Twente niet, dat zo voortvarend aan de competitie was begonnen. Ajax won gisteravond echter met 5-0 van FC Twente.

Mannenploeg prolongeert Europese judotitel
ROTTERDAM, 19 OKT. Voor de derde keer in de geschiedenis hebben de Nederlandse judoka's de Europese titel voor landenteams gewonnen. In Villach maakte de nationale selectie van bondscoach Louis Wijdenbosch gisteren in de finale een 3-0 achterstand tegen Spanje ongedaan. Het gelijkmakende punt kwam op naam van Dennis van der Geest. Nederland won uiteindelijk op punten (30-13).

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 1998



( a d v e r t e n t i e s)
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)