U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Gekrakeel over namen
Maandelijks worden meer dan 100.000 nieuwe commerciële domeinnamen op Internet geregistreerd. Dat zijn de makkelijk onthoudbare Internetadressen als parlement.nl en cocacola.com. Omdat de meeste bedrijven zoeken naar een wervende naam en veel daarvan reeds vergeven zijn, is de keuze inmiddels beperkt. Goede namen zijn een schaarste goed geworden, waarvoor soms miljoenen guldens wordt betaald en waar verbeten processen om worden gevoerd.



'Out of de past' is de naam van een website van de de Amerikaanse publieke zender PBS over 400 jaar homogeschiedenis. Het hoort bij een gelijknamige documentaire, die in opdracht van PBS werd gemaakt naar aanleiding van het verbod op een leerlingenorganisatie in de staat Utah.

De documentaire vertelt het verhaal van de 18-jarige Kelli Peterson die al twee jaar door het openbaar ministerie van Utah wordt vervolgd omdat ze een organisatie voor homo- en heteroseksuele scholieren wilde oprichten. Op de website staan historische informatie, interactieve tijdbalken en discussies centraal. In zes periodes, van 1600 tot 1998, wordt aan de hand van originele documenten en historische gebeurtenissen de homoseksuele geschiedenis van Amerika geschetst.

De puriteinse dominee Michael Wigglesworth (1631-1705) zag zich in de zeventiende eeuw gedwongen zijn seksuele geaardheid geheim te houden. Hoe Wigglesworth met zijn gevoelens worstelde, is te lezen in zijn geheime dagboek dat in de jaren zestig van deze eeuw werd ontcijferd.

Out of the past laat zien dat de juridische situatie van Amerikaanse homoseksuelen in de loop der eeuwen nauwelijks is verbeterd. In 1982 werd in de staat Wisconsin de eerste wet aangenomen die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbiedt. Vier jaar later besloot de Supreme Court dat de Amerikaanse Grondwet toestaat dat staten homoseksualiteit verbieden. ,,There is no Constitutional right to engage in homosexual sodomy'', aldus de Supreme Court.

(www.pbs.org/outofthepast)

NRC Webpagina's
3 OKTOBER 1998




( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)