U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

ABN Amro: groei winst verdampt

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 3 OKT. ABN Amro heeft gistermiddag na de sluiting van de effectenhandel in Amsterdam onverwacht haar prognose van de nettowinst voor het lopende boekjaar verlaagd. Door de vermindering van het volume van financiële activiteiten zal de nettowinst dit jaar stagneren op het niveau van 1997, zo zegt ABN Amro, terwijl in augustus nog een hoger resultaat voor het hele jaar was verwacht.

De nettowinst van ABN Amro was vorig jaar ruim 3,8 miljard gulden. In een reactie op de winstwaarschuwing daalde de koers van de aandelen van ABN Amro in de beurshandel in New York naar 27 gulden, bijna twee gulden onder de slotstand van 28,70 gulden op de Amsterdamse effectenbeurs.

Net als bij ING, die eerdere geruchten over een winstwaarschuwing had ontkend, waren analisten niet te spreken over het feit dat ABN Amro gisterochtend nog had aangegeven dat er geen verlaging van de winstprognose op handen was. ,,Dit is niet te geloven'', verzuchtte een analist. ING halveerde de winstgroei per aandeel voor 1998 naar 15 procent. De nettowinst zal uitkomen op 5,6 miljard gulden. De zakenbankdochter ING Barings kampt met tegenvallers van ongeveer 1,5 miljard gulden en schrapt 1.200 banen. De bank lijdt onder verliezen in handel voor eigen rekening in Azië, Rusland en andere snel groeiende economieën.

,,Dit is redelijk uniek in de markt, dat de resultaten van ABN Amro in zes weken compleet zijn gedraaid'', zei analist N. van Geest van zakenbank SNS Securities. ,,Het zat er wel aan te komen, maar dit is toch nog onverwacht.'' Vorig jaar behaalde ABN Amro in het tweede halfjaar een nettowinst van 1,8 miljard gulden, maar dat zal in de vergelijkbare periode niet meer zijn dan 1,4 miljard gulden. ABN Amro zegt in een persbericht dat de resultaten meer worden beïnvloed door de vootgaande verslechtering van de gang van zaken in diverse financiële markten dan eerder was voorzien.

Bij de presentatie van de halfjaarwinst was ABN Amro nog redelijk optimistisch over de gevolgen van de Aziatische en Russische crisis. Zo bleek de helft van een speciale, uit 1997 daterende voorziening van 530 miljoen voor probleemklanten nog beschikbaar te zijn.

Doordat het aantal aandelen van ABN Amro het afgelopen jaar is gestegen verwacht Van Geest dat de winst per aandeel van ABN Amro een kleine terugval zal laten zien met ongeveer een dubbeltje naar 2,54 gulden. Hij veronderstelt dat de bank haar dividend van 1,20 gulden per aandeel wel zal handhaven.

Bij de presentatie van de 20 procent hogere nettowinst van 2,45 miljard gulden in augustus verhoogde ABN Amro tevens haar financiële doelstellingen voor de komende jaren. ,,Dit is een blamage voor het track record'', vindt Van Geest. Hij taxeert dat ABN Amro naast de terugval bij haar zakenbankdochter ook last heeft van de lagere koers van de dollar en de economische terugval in Brazilië waar de bank een prominente partij is en binnenkort een miljardenovername moet afronden.

NRC Webpagina's
3 OKTOBER 1998
( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)