welkom Woensdag 30 september 1998
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Webwereld: online gokken en mode.
bolletje Economie voor jou over de crisis in Brazilië
bolletje Dossier Kinderporno
bolletje Artikelen over de uitslagen van de verkiezingen in Duitsland.
bolletje In Bureau Moskou: reportages van onze correspondent in Moskou.

( a d v e r t e n t i e )
Quote - 5 nummers 25 gulden

Grondstof gifgas in Boeing El Al
De El Al-Boeing die op 4 oktober 1992 neerstortte in de Bijlmermeer had 240 kilo grondstof voor het zenuwgas Sarin aan boord. De stof, DMMP (dimethyl methylfosfonaat), was bestemd voor het Israel Institute for Biological Research in Ness Ziona bij Tel Aviv. Dit blijkt uit een vrachtdocument in het bezit van NRC Handelsblad. De grondstof werd geleverd door Solkatronic Chemicals in Morrisville (VS).
Het toestel van El Al bevatte ten minste tien vaatjes, plastic drums, met ieder 18,9 liter dimethyl methylfosfonaat, zo blijkt uit de zogenoemde shipper's declaration for dangerous goods. Dit komt neer op 190 liter grondstof (240 kilo) voor Sarin.

El Al-zending genoeg voor 270 kilo zenuwgas Sarin
DDe in 1992 boven de Bijlmermeer verongelukte El Al-Boeing had 240 kilo aan boord van een stof, DMMP, die essentieel is voor de productie van Sarin. Deskundigen kunnen zich niet voorstellen dat de stof voor iets anders bedoeld was dan de productie van dit zenuwgas. Wat wilden de Israeliërs ermee?

*
De Draad - dagelijkse column
Zien en gezien worden op Wereldvenster Internet: kwestie van geloven
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Economie voor jou
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
Postbank

Krekel
Krekel
En dan stort nu
het parlement
zich vol gas
op de Bijlmer

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
T.J. Rooduijn en
drs. M.J. Klaver

Vragen, reacties of opmerkingen?
Stuur ze naar
web@nrc.nl

 

* Rente in VS met kwart procent omlaag
De Amerikaanse geldmarktrente is effectief met een kwart procent verlaagd tot 5,25 procent. Het officiële disconto blijft op 5 procent. Op de internationale beurzen werd teleurgesteld gereageerd. In Amsterdam daalden de koersen vanmorgen fors, met 2,9 procent.

* Feyenoord in tranen na voetbalshow van Balakov
Ineens was het stil in De Kuip. Spelers zakten door de knieën en grepen naar hun hoofd. Supporters staarden voor zich uit, grote kerels voelden tranen opkomen en wreven zich in de ogen. Enkelen bleven minutenlang zo zitten. Ze konden het niet begrijpen. Ze wilden nooit meer naar huis. Alleen met hun verdriet zaten ze daar in een langzaam leeglopend stadion te wachten op een engel die hun zou vertellen dat het niet waar was en dat het toch echt weer goed zou komen met hun club. Feyenoord had verloren, met 3-0 nog wel, het Europese avontuur was voorbij, de euforie was geweken.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Slechts één kans
NEDERLAND KRIJGT als het aan minister Korthals (Justitie) ligt een eigen variant van Megan's Law. Dat is de Amerikaanse wet die werd genoemd naar een meisje van zeven jaar dat werd vermoord door een herhaaldelijk veroordeelde pedofiel die aan de andere kant van de straat woonde. De wetgeving voorziet in verplichte aanmelding van vrijgelaten pedofielen in woonbuurten. Begin dit jaar weigerde het federale Hooggerechtshof een klacht tegen deze aanslag op de persoonlijke levenssfeer van oud-delinquenten in behandeling te nemen. Ook in Groot-Brittannië wordt er thans aan een dergelijke wet gewerkt.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip