U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Top Polygram verdient 120 mln met opties

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 23 MEI. De directie van PolyGram en een onbekend aantal medewerkers verdienen samen ruim 120 miljoen gulden aan de overname door Seagram dankzij hun opties op aandelen van PolyGram.

Uit het laatste jaarverslag van PolyGram (muziekuitgever en filmbedrijf) blijkt dat ,,leidinggevende functionarissen'' samen ruim 3,6 miljoen kooprechten (opties) op aandelen PolyGram bezaten tegen een gewogen gemiddelde aankoopkoers van 81,43 gulden per stuk. De waarde van het bod van Seagram is 117 gulden per aandeel. De koers van de aandelen PolyGram kwam eind maart onder druk na een waarschuwing dat de winst in het eerste kwartaal zou tegenvallen.

,,Het is onderdeel van het karakter van opties dat het bestuur profiteert als het de aandeelhouders goed gaat'', zegt drs. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een reactie. Een optieregeling stimuleert topmanagers om ook bij een bieding een zo hoog mogelijke prijs voor de aandelen overeen te komen, aldus De Vries. ,,Ik vind het voordeel bij een bieding niet zo erg.''

Hoeveel opties de vijfhoofdige directie heeft, onthult PolyGram niet. Het fonds weigert daarmee te voldoen aan een van de veertig aanbevelingen die de commissie Peters vorig jaar opstelde om naast het salaris ook het aandelen- en optiebezit van de raad van bestuur te specificeren. De veertig aanbevelingen van de commissie Peters moeten de zeggenschap van kapitaalverschaffers in Nederland vergroten en de transparantie in bestuur en toezicht op bedrijfsdirectie verhogen. Philips, dat driekwart van de PolyGram-aandelen bezit en met vertegenwoordigers de helft van de commissarisplaatsen bezet, voldoet overigens ook niet aan de aanbeveling tot openbaarmaking van het optiebezit van de raad van bestuur. Philips meldt alleen hoeveel opties vorig jaar aan de raad van bestuur zijn verstrekt.

De hausse van fusies en overnames in Nederland heeft met enige regelmaat als neveneffect dat managers en medewerkers hun opties of aandelen tegen een relatieve hoge biedingsprijs te gelde kunnen maken. Zo boekten de medewerkers van de werf Van der Giessen-de Noord, die een uitgebreid programma had voor personeelsparticipatie, vorig jaar gemiddeld enkele tienduizenden winst op hun investering na een overnamebod van offshore toeleverancier IHC Caland.

De optieregeling en de jaarlijkse beloning (21,9 miljoen gulden, inclusief pensioenpremies) van de directie van PolyGram gelden als een van de betere in het Nederlandse bedrijfsleven. De hoge beloningen hangen volgens analisten samen met het toenemende belang van persoonlijke relaties tussen topmanagers van platenmaatschappijen en naamsbepalende artiesten. Naarmate contracten met sterren gemakkelijker ontbonden kunnen worden, stijgt de waarde van persoonlijke relaties.

NRC Webpagina's
23 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)