U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Carry on Columbus

HENK VAN GELDER
In een land dat moeite heeft met seks, tiert de dubbelzinnige kwinkslag welig - en geen land dat zo veel moeite heeft (gehad) met seks als Engeland. Dáár komen dus ook de saucy seaside postcards vandaan, de prentbriefkaarten met strandtafereeltjes waarop dikke vrouwen in badpak hun schriele, onder de plak zittende echtgenoten beletten onbekommerd naar jonge schoonheden te gluren. En daar ontstond ook de music hall-humor, met komieken wier grappenmakerij bewust verwees naar de onderbuik zonder dat ook maar één keer ronduit toe te geven.

Ook series als Are you being served en 'Allo 'Allo wortelden nog volop in deze traditie van dubbelzinnigheid, evenals trouwens tot op de dag van vandaag de etalages van de seksshops in Soho, waar geen echte porno mag worden verkocht en de al of niet bruikbare hulpstukken zodoende worden aangeprezen onder het mom van smiespelende olijkheid en guitige benamingen als de willie warmer, een soort sok voor het mannelijk geslachtsdeel.

Minstens zo geliefd waren in de jaren zestig en zeventig de Carry On-films, een schier eindeloze reeks goedkoop gemaakte films die allemaal kassuccessen werden. Althans in Engeland, want daarbuiten hebben ze nooit veel aanhang gekregen. Ze waren dan ook bij uitstek geschikt voor binnenlands gebruik. In elke aflevering, met een vaste groep komieken en komische acteurs, werd op kluchtige wijze een filmgenre geparodieerd en zonder mankeren ging dat gepaard met veel dubbelzinnigheid. Typerend was ook dat één van die vaste acteurs evident homoseksueel was, maar altijd en eeuwig moest opdraven als stiekeme rokkenjager - de homoseksuele variatie was nu eenmaal een veel te groot taboe om billenknijperige grappen over te maken. Dat hij daarmee in de knoop raakte, bleek postuum een paar jaar geleden toen zijn dagboeken in de openbaarheid werden gebracht.

In totaal zijn er tussen 1958 en 1978 maar liefst 29 Carry On-films gemaakt. Veertien jaar later, in 1992, probeerde regisseur-producent Gerald Thomas het nog één keer, met de veteraan Jim Dale in de hoofdrol en een nieuwe generatie van komische acteurs, omdat de oude intussen was uitgestorven. Het resultaat, Carry on Columbus, was deerniswekkend. Als alles gezegd mag worden - en zelfs in Engelse comedy-series mag tegenwoordig tamelijk veel worden gezegd - heeft de dubbelzinnige kwinkslag geen functie meer.

Carry on Columbus (Gerald Thomas, 1992, GB), BBC1, 23.20-0.45u.

NRC Webpagina's
16 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)