U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


EU en VS in conflict over vleesimport

Door onze redacteur BRAM POLS
BRUSSEL, 16 DEC. Een handelsconflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten begint serieuze vormen aan te nemen nu Washington een importverbod heeft afgekondigd op levende dieren en vleesproducten uit heel Europa.

Brussel heeft gisteren een geagiteerde reactie gegeven op het Amerikaanse besluit. Terwijl de raad van Europese ministers van Landbouw in vergadering bijeen was, liet de Commissie weten het besluit van het ministerie van Landbouw in Washington overtrokken en niet gerechtvaardigd te vinden.

Ongeveer tegelijk met de maatregelen die de Amerikanen afkondigden maakte de Britse regering bekend in het vervolg dezelfde eisen te stellen aan rundvlees dat het Verenigd Koninkrijk binnen komt als aan het vlees dat mag worden uitgevoerd. Dat betekent feitelijk dat alleen nog vlees mag worden ingevoerd uit landen met een BSE-vrije status. De Britten kampen sinds april 1996 met een uitvoerverbod wegens het grote aantal gevallen van gekke-koeienziekte. Daardoor is de kans scherp verhoogd dat consumenten besmet raken met een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een hersenziekte die een snelle dood tot gevolg heeft.

Ten aanzien van de Amerikaanse beperkingen zegt Brussel er aan te twijfelen of de beslissing in overeenstemming is met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Met het verbod treffen de VS ook landen waar tot nu toe geen gevallen van de gekke-koeienziekte (BSE) zijn aangetroffen. De Commissie heeft de indruk dat de Amerikanen niet alleen handelen uit pure bezorgdheid om de volksgezondheid, maar bezig zijn met een actie tegen voorgenomen Europese beperkingen op Amerikaanse producten.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw besloot vorige week plotseling geen importvergunningen meer af te geven voor runderen en schapen, vers rund- en schapenvlees en beendermeel uit heel Europa. Tot die tijd waren er slechts beperkingen voor landen met BSE-gevallen. Wetenschappers van het Amerikaanse departement moeten nu eerst de risico's inventariseren en de inspecties in verscheidene landen evalueren.

Amerikaanse inspecteurs zijn bezig met een rondreis door Europa en zijn vorige week ook in Nederland geweest. In Frankrijk hebben ze kippenslachterijen bekeken, omdat de Europese Unie veel kritiek heeft op de Amerikaanse aanpak in die sector.

Washington zegt de importbeperkingen direct te zullen opheffen als blijkt dat een land een controleprogramma heeft dat voldoet aan de internationale normen. ,,We hebben dit besluit genomen om de gezondheid van mens en dier, onze exportmarkten en de veiligheid van onze voedselvoorraad te beschermen'', zo zei een woordvoerder van het departement.

De Amerikanen zijn verontrust over de recente ontwikkelingen rond BSE in Europa. Niet alleen de EU, maar ook de landen in Midden- en Oost-Europa, Noorwegen en de republieken van ex-Joegoslavië worden getroffen door de maatregel.

NRC Webpagina's
16 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)