U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Parijs zet auto's stil wegens smog
PARIJS, 1 OKT. De helft van de auto's in Parijs moet vandaag aan de kant blijven. De luchtvervuiling is zo zorgwekkend dat deze ingrijpende maatregel voor het eerst moest worden genomen. Het openbaar vervoer is gratis. In Rome en Athene bestaan dit soort maatregelen al jaren.

Homopartner ook welkom bij officiële gelegenheden
DEN HAAG, 1 OKT. Homoseksuele en ongehuwde ambassadeurs mogen voortaan hun levenspartner meenemen naar officiële gelegenheden zoals diners of feestjes bij de koningin. Niet het feit of iemand getrouwd is, is van doorslaggevend belang maar de "bestendigheid van de relatie'.

SFOR haalt radio en tv van Pale uit de lucht
SARAJEVO, 1 OKT. Troepen van de vredesmacht SFOR hebben in de Servische Republiek in Bosnië vier radio- en televisiezenders van de Bosnische Serviërs bezet. Radio en tv-Pale - die trouw is aan de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan Karadzic - zenden sindsdien niet meer uit.

Inspectie vindt dat basisvorming vaak tekortschiet
UTRECHT, 1 OKT. Op vier van de vijf middelbare scholen schiet de basisvorming tekort. Schoolleidingen verliezen zich na vier jaar nog te veel in organisatorische aspecten. Leraren slagen er in de klas te weinig in individueel les te geven. Tweederde van de leerlingen is te onzelfstandig en leert te passief. Dat zijn de bevindingen van de Onderwijsinspectie.

Studenten Kosovo uiteengejaagd
PRISTINA, 1 OKT. In Pristina, de hoofdstad van Kosovo in het zuiden van Servië, en in zes andere steden in de provincie zijn vandaag duizenden Albanese studenten uiteengejaagd door de politie. De studenten waren massaal de straat opgegaan. Ze eisten de gebouwen van de universiteit op; ze willen er in hun eigen taal les krijgen. In Pristina wordt sinds 1990 alleen een Servisch leerprogramma onderwezen.

Minister Albright perplex door Franse houding
WASHINGTON, 1 OKT. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, vindt het ,,onbegrijpelijk'' dat Frankrijk niet inziet welke schade investeringen in Iran toebrengen aan de Westerse pogingen de politiek van Iran te wijzigen. Albright reageerde daarmee op het nieuwe gascontract van de Franse oliemaatschappij Total met Iran.

Speciale wet voor snelle vijfde baan
DEN HAAG, 1 OKT. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) wil met een speciale wet een snellere aanleg van de vijfde start- en landingsbaan op Schiphol bewerkstelligen. Schiphol, dat aanloopt tegen zijn wettelijke milieugrenzen, zou dan eerder ruimte krijgen voor verdere groei. Enkele jaren geleden bekortte het kabinet op een vergelijkbare manier de inspraak. Dit gebeurde met een "noodwetje' om de rivierdijken versneld te versterken.

Snelle stijging koers van Begaclaim
AMSTERDAM, 1 OKT. Beleggers in het kersverse aandeel Begaclaim haalden vanmorgen op het Amsterdamse Damrak hun eerste winst binnen. Nadat een eerste notering was opgemaakt op 5,20 gulden, was het aandeel rond het middaguur 7,70 gulden waard.

Ajax en Twente in volgende ronde
ROTTERDAM, 1 OKT. Ajax en FC Twente hebben zich gisteravond geplaatst voor de tweede ronde van de UEFA Cup. Vitesse werd uitgeschakeld. Ajax won in Amsterdam met 9-1 van het Sloveense Maribor. Twente versloeg in Noorwegen Lillestrøm met 2-1. Het Portugese Braga was met 2-0 te sterk voor Vitesse.

NRC Webpagina's
1 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)