U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Publieke omroep betaalt Philips

Door onze redacteur JACO ALBERTS
ROTTERDAM, 23 APRIL. De publieke omroepen betalen een bedrag van 4,5 miljoen gulden aan Philips als schade voor het tegenvallende breedbeeld- televisie project TV Plus dat eind vorig jaar is stopgezet. De elektronica-producent had aanvankelijk het dubbele geclaimed.

Philips wordt hiermee gecompenseerd voor investeringen in speciale apparatuur voor opnames in High Definition Television (HDTV) in breedbeeld-formaat, zoals camera's en montagewagens. De publieke omroep heeft daar aanzienlijk minder van gebruik gemaakt dan aanvankelijk afgesproken.

In het TV Plus-project participeerden behalve Philips, de NOS, het facilitaire bedrijf NOB en telecomconcern KPN. In een contract tussen Philips en het toenmalige NOS-bestuur werd vijf jaar geleden bij aanvang van het project vastgelegd dat de publieke omroepen zelf 1000 uur per jaar televisie zouden produceren volgens HDTV-norm, televisiebeelden met twee keer zoveel beeldlijnen als gebruikelijk. Volgens een woordvoerder van de NOS is in werkelijkheid slechts ,,iets minder dan de helft'' van de uren daadwerkelijk tot stand is gekomen. Philips spreekt in zijn eis tot schadevergoeding van ,,wanprestatie''.

Volgens de NOS is het contract met Philips getekend op een moment dat de voorspellingen rond de ontwikkeling van HDTV veel gunstiger waren dan achteraf is gebleken. ,,Het was wel mogelijk volgens HDTV te produceren, maar niet als zodanig te ontvangen,'' zegt de woordvoerder. ,,Daardoor werd het enthousiasme van de omroepen getemperd. De vraag werd gesteld of je wel zo duur moet produceren als het toch niet ontvangen kon worden.

Philips zegt te hebben deelgenomen in het project van TV Plus om ervaring op te doen met de produktie van HDTV en breedbeeldtelevisie. Over het bestaan van de schadeclaim wil de woordvoerder van het bedrijf geen enkele mededeling doen. ,,Die kan ik bevestigen noch ontkennen''. Evenmin wil de woordvoerder van Philips op de achtergrond van het geschil ingaan.

High Definition Television is een grote tegenvaller gebleken voor Philips. De ontwikkeling van de nieuwe technologie is lang niet zo snel gegaan als door het electronicaconcern gehoopt, deels als gevolg van het feit dat er binnen Europa geen overeenstemming over een standaard bereikt kon worden. De technologie lijkt nu inmiddels weer achterhaald door ontwikkelingen op het gebied van digitale televisie in de Verenigde Staten.

Voor breedbeeldtelevisie zijn in Europa inmiddels ook minder vergaande kwaliteitsnormen ontwikkeld. Daarmee heeft het samenwerkingsverband TV Plus wel geëxperimenteerd.

NRC Webpagina's
23 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)