U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Belgische overheid

Eindverslag Onderzoekscommissie
Dutroux

Verzet tegen één politiedienst België

Door onze correspondent
BRUSSEL, 16 APRIL. Belgische politiebonden zijn tegen de vorming van een eenheidspolitie, een van de belangrijkste aanbevelingen van de 'commissie-Dutroux'. Deze bracht gisteren verslag uit van haar enquête naar het falende onderzoek naar verdwenen kinderen.

Een eenheidspolitie zou een einde moeten maken aan de onderlinge strijd tussen rijkswacht, gerechtelijke en gemeentepolitie, die in het rapport wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken voor het falende justitiebeleid.

De rijkswachtvakbond ziet niets in een eenheidspolitie, aldus woordvoerder Paul van Keer. Een federale politie naast een gemeentelijke politie kan volgens hem wel. De rijkswacht zelf geeft nog geen reactie. ,,We hebben tijd nodig om het rapport te bestuderen'', aldus een woordvoerder. De bond van de gerechtelijke politie vreest dat de rijkswacht een monopoliepositie zou innemen binnen een geïntegreerde politie. De gemeentepolitie is wel voorstander van een eenheidspolitie. Ook de voor de rijkswacht verantwoordelijke minister, Johan Vande Lanotte, reageerde positief op de voorstellen van de commissie-Dutroux. Hij waarschuwde wel dat integratie van de politiediensten tijd zal kosten.

Het rapport van de 'commissie-Dutroux' werd gisteren onder grote belangstelling van pers en publiek gepresenteerd in de Kamer. Rapporteur Renaat Landuyt bewaarde het voorstel voor de oprichting van een gemeentepolitie tot het eind van zijn anderhalf uur durend verslag en las het bovendien twee keer voor: in het Nederlands en in het Frans. Verwacht wordt dat de behandeling van dit voorstel nog tot discussie zal leiden.

De commissie-Dutroux doet ook aanbevelingen voor veranderingen bij justitie. Zij stelt voor dat magistraten meer greep krijgen op gerechtelijk onderzoek, om zo eigenzinnig politie-optreden te voorkomen. De commissie vindt dat justitie gemoderniseerd moet worden. ,,Een drastische uitbreiding van de middelen'' is nodig. Magistraten moeten goed opgeleid worden. Ook wordt een externe doorlichting van justitie voorgesteld, te beginnen bij de parketten. Verder vindt de commissie dat zorgvuldiger moet worden omgegaan met de vrijlating van delinquenten, vooral seksuele delinquenten. Om te voorkomen dat ouders anderhalf uur in de rij moeten staan om de verdwijning van hun kind te melden en nauwelijks worden geïnformeerd over het verloop van het onderzoek, stelt de commissie voor de positie van slachtoffers te verbeteren. Zo zouden ze net als een verdachte toegang moeten hebben tot dossiers van een strafonderzoek. Ook zouden ze betrokken moeten worden bij het onderzoek, bijvoorbeeld bij huiszoekingen. Daarnaast zouden ze adviesrecht moeten krijgen bij voorwaardelijke invrijheidstelling. Morgen en overmorgen worden de aanbevelingen in het parlement besproken.

De 'commissie-Dutroux' wijst een dertigtal personen aan als verantwoordelijk voor fouten in het onderzoek naar verdwenen kinderen. Onder hen is oud-minister van Justitie Melchior Whatelet, die in 1992 zijn handtekening zette onder de in vrijheid stelling van Marc Dutroux. Whatelet is onschendbaar als rechter aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Verder wordt vooral de top van Justitie in Brussel fouten verweten in het onderzoek naar Loubna Benaïssa. Parket en gerechtelijke politie in Charleroi en Luik moeten het ontgelden in het onderzoek naar Julie en Mélissa. De commissie-Dutroux kan geen sancties nemen, dat moeten de verantwoordelijke ministers doen. ,,Sancties zijn niet uit te sluiten'', zei minister Vande Lanotte (binnenlandse zaken). Ook minister De Clerck (Justitie) sluit sancties niet uit.

Ontgoocheld reageerde gisteren Paul Marchal, vader van de ontvoerde en vermoorde An. Hij noemde het rapport ,,echt niet heel diepgaand''. Het rapport is relatief positief over de manier waarop het onderzoek naar de verdwijning van An en Eefje is gevoerd, hoewel het aanvankelijk niet ernstig nemen van de aangifte van de verdwijning door de politie van Westende wordt gekritiseerd. De vader van Eefje Lambrecks kon zich wel in het rapport vinden. De vader van de vermoorde Julie Lejeune noemde het rapport ,,van hoge kwaliteit''. De commissie belooft dat ze ten minste eenmaal per trimester bijeen zal komen en ,,een grondige discussie zal hebben binnen haar schoot met betrekking tot de uitvoering van de aanbevelingen''. Half mei begint ze met een onderzoek naar mogelijke bescherming van Dutroux en andere verdachten. ,,De commissie kan moeilijk anders concluderen dan dat er aanwijzingen bestaan met betrekking tot eventuele beschermingen, die kunnen gespeeld hebben, ten aanzien van M. Nihoul, M. Dutroux, P. Derochette en consoorten'', aldus het rapport.

NRC Webpagina's
16 APRIL 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)