U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

J. van den Broek 1926 - 1997
Trotse professioneel

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 16 APRIL. In zijn woonplaats Amsterdam is maandag de schrijver en journalist Joop van den Broek overleden. Hij is 71 jaar geworden. Van den Broek was jarenlang redacteur van NRC Handelsblad. Maar bekend was hij vooral door zijn thrillers en hard-boiled detectives.

Johannes Frederik van den Broek, geboren in 1926, werkte in veertig jaar tijd voor tal van media: dag- en weekbladen, persbureaus, radio en televisie. Van de Volkskrant tot de Telegraaf en vanuit standplaatsen zo uiteenlopend als Jakarta, Madrid en Paramaribo. Tussen zijn activiteiten als verslaggever door schreef hij boeken. Hij was er trots op de eerste Nederlandse schrijver te zijn van 'echte' - dat wil zeggen 'harde' - thrillers.

Van den Broek begon zijn loopbaan als journalist na de Tweede Wereldoorlog bij dagblad De Stem. Hij stapte over naar het Noordhollands Dagblad en was vervolgens van 1947 tot begin jaren '50 werkzaam als correspondent in Indonesië voor de radio en de Volkskrant. Na zijn terugkeer in Nederland werkte hij voor het Algemeen Dagblad. In 1958 vertrok Van den Broek met zijn gezin naar Spanje om zich daar als freelance-journalist te vestigen. Hij schreef er onder andere voor de Telegraaf en de Grote Provinciale Dagbladen (GPD). In de jaren '60 werkte hij als parlementair redacteur in Den Haag. In 1968 trad hij als politiek redacteur in dienst van het Algemeen Handelsblad.

Bij NRC Handelsblad was hij jarenlang sociaal-economisch redacteur. Verder maakte hij als verslaggever voor deze krant tal van reizen. In 1975 werd hij tot tijdelijk correspondent in Suriname benoemd om voor de NOS en NRC Handelsblad verslag te doen van de onafhankelijkheidswording van dat land. Hij ging in 1988 met de VUT.

Joop van den Broek gebruikte zijn verblijf in het buitenland steevast voor de thrillers die hij schreef: Heimwee naar Indië, Een bar in Bangkok, Passagiers voor Casablanca, Steekspel in San Sebastian, Afrekening in Paramaribo. Tot zijn bekendere titels behoren verder Kermis in de regen, dat verfilmd werd, Parels voor Nadra, Thriller voor twee camera's en De gouden strop, naamgever van de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse detective-roman. Van den Broeks thrillers werden door ondermeer de detective- en thrillergids van Vrij Nederland goed tot zeer goed ontvangen. Hoofdpersoon in de meeste van zijn boeken is de fotograaf-journalist Lex van der Tuyn Walema, die in de ik-stijl op onderkoelde wijze zijn verhaal vertelt. Zijn thrillers moeten het behalve van hun plot en snelheid hebben van sfeerbeschrijvingen en reportage-achtige elementen. Toen zijn hoofdpersoon bij uitzondering eens in Rotterdam op onderzoek was naar misstanden liet de auteur hem koffiedrinken in een bekend café in de Witte de Withstraat, de plek waar in werkelijkheid jarenlang Van den Broeks eigen krant was gevestigd. ,,De Witte de Withstraat was er ook nog en ik sloeg de hoek om. Hier was in mijn tijd een journalistencafé en ik had trek in koffie. De Schouw, recht tegenover de boekhandel, stond er nog steeds maar het was niet meer het café dat ik kende. Het had de schemerige sfeer van een verlopen alternatief gebruikslokaal met progressieve affiches en slecht meubilair. Mannen en vrouwen aan de bar voerden kalme gesprekken. De koffie was te drinken''. (Uit: De gouden strop, 1982, A.W. Sijthoff).

Van den Broeks alter ego, verslaggever Lex Van der Tuyn Walema, is wel eens de Philip Marlowe van de Nederlandse detective genoemd: eenzelvig, wat cynisch - maar professioneel en trots op zijn vak.

NRC Webpagina's
16 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)