U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Eurostat webpagina


EU berekent: Nederlandse inflatie lager

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 8 MAART. Berekend naar gemeenschappelijke Europese maatstaven is de Nederlandse inflatie lager dan de stijging van de kosten van het levensonderhoud die het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt. Dit blijkt uit de geharmoniseerde inflatiecijfers voor de Europese Unie van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

De geharmoniseerde inflatie bedroeg voor Nederland in januari 1,8 procent ten opzichte van januari 1996, tegen een melding van 2,3 procent door het CBS. Over februari steeg de geharmoniseerde prijsindex met 1,6 procent, tegen een CBS-cijfer van 2,2 procent.

De introductie van geharmoniseerde inflatiecijfers door Eurostat hangt samen met de komst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). In april 1998 beslissen de Europese regeringsleiders welke lidstaten er kunnen toetreden tot de groep landen die in 1999 met de EMU begint. Lidstaten moeten daarvoor voldoen aan een vijftal criteria voor onder meer de overheidsfinanciën, rente en inflatie. Eenduidige inflatietellingen van de verschillende lidstaten waren niet voor handen, waardoor in het Verdrag van Maastricht werd bepaald dat er geharmoniseerde cijfers moesten komen. Datzelfde verdrag bepaalt dat de geharmoniseerde inflatie-indices niet bedoeld zijn om de nationale te vervangen, anders dan voor de EMU-toetsing.

Het Maastricht-criterium voor inflatie stelt dat toetreding tot de EMU op dit punt een inflatie vereist die niet hoger is dan 1,5 procent boven de inflatie van ten hoogste de drie landen met de laagste inflatie. Op basis van de nieuwe rekenmethode bedraagt die 'referentiewaarde' in januari 2,66 procent.

De geharmoniseerde inflatiecijfers werden gisteren kritisch ontvangen door financieel analisten. Omdat onderdelen van de prijsindex in Europees verband te veel afweken, zijn die uit de geharmoniseerde telling weggelaten. Voor Nederland geldt dat onder meer voor de huurwaarde van woningen en consumptiegebonden belastingen, die juist sneller dan gemiddeld in prijs stegen, waardoor de 'Europese' telling lager is dan de nationale.

Nederland valt volgens de nieuwe methode in de middenmoot van Europa. Ook is er kritiek omdat voor verschillende landen een ander uitgangsjaar is genomen. Zo'n uitgangsjaar bepaalt de weging van het uitgavenpakket van consumenten. ,,Mensen kopen vaker computers, en gebruiken vaker de telefoon. De weging van uitgaven aan zulke zaken kan in een paar jaar flink oplopen,'' zei een analist gisteren.

Het gemiddelde van de EU-inflatie kwam in januari volgens de nieuwe telling uit op 2,2 procent. Finland, Luxemburg, Zweden, Oostenrijk en Duitsland hadden een lagere inflatie dan Nederland. Frankrijk had dezelfde inflatie, met 1,8 procent. Ierland, Groot-Brittannië, België, Denemarken en Italië hebben een hogere inflatie dan Nederland. Deze landen zouden op basis van de referentiewaarde over januari van 2,66 procent zich op dit moment wel kwalificeren voor de EMU.

Spanje, Portugal en Griekenland kunnen op basis van de januari-cijfers niet meedoen met de eerste groep van EMU-deelnemers. De formulering van het inflatie-criterium in Maastricht laat overigens ruimte voor interpretatie.

NRC Webpagina's
8 MAART 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)