U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Enertel en Telfort vormen front met PTT

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
DEN HAAG, 4 MAART. PTT Telecom, Enertel en Telfort, de bedrijven die vergunning hebben voor landelijke telefonie, hebben een front gevormd tegen concurrenten. Voor het gebruik van elkaars telecom-netten willen ze elkaar lagere tarieven berekenen dan aanbieders zonder eigen netwerk.

PTT Telecom, Enertel en Telfort hebben gezamenlijk een verzoek bij minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) ingediend om onderscheid in tarieven te mogen maken. Dat is opmerkelijk omdat deze partijen, die per 1 juli vrij met elkaar kunnen concurrereren op de Nederlandse telecommarkt, het tot nog toe niet eens konden worden over de tarieven voor gebruik van elkaars netwerken. Telfort, een alliantie van British Telecom en de Nederlandse Spoorwegen, is zelfs een juridische procedure begonnen om PTT Telecom te dwingen de zogeheten interconnectietarieven voor netwerkgebruik te verlagen.

PTT Telecom, Telfort en Enertel (de alliantie van energie- en kabelbedrijven) hebben alledrie een landelijke vergunning voor de aanleg van infrastructuur voor telecommunicatie. Met hun gezamenlijke verzoek treden ze nu voor het eerst als bondgenoten op.

Volgens directielid J. Kooij van PTT Telecom moeten bedrijven die de verplichting op zich hebben genomen een landelijke infrastructuur aan te leggen ook de kans krijgen voldoende rendement op hun investeringen te behalen. ,,Anders kan Nederland niet hard maken dat het met behulp van die investeringen internationaal een leidende positie nastreeft op de digitale snelweg'', aldus Kooij. Volgens hem worden investeringen in nieuwe technologie ontmoedigd als aanbieders van diensten zonder eigen netwerk - waaronder bedrijven als Versatel, Global One en Esprit - tegen dezelfde voorwaarden toegang krijgen tot telecom-infrastructuur als aanbieders met een eigen netwerk.

Directeur S. Vye van Global One, een alliantie van Deutsche Telekom en het Amerikaanse Sprint, heeft vanmorgen furieus op het voorstel gereageerd. ,,Wij zullen ons hiertegen tot het uiterste verzetten'', aldus Vye. ,,Onze aanvraag voor een infrastructuur-licentie is op dubieuze gronden door het ministerie verworpen. Deze drie partijen proberen hun eigen kartel te vormen. De consument is de grote verliezer.''

Vye erkent dat bedrijven die in infrastructuur investeren rendement moeten maken op hun investeringen. ,,Maar als ze dat alleen kunnen doen door prijzen kunstmatig op een hoger niveau te houden heb ik mijn twijfels over hun plannen'', aldus Vye.

Volgens Kooij kan de Europese richtlijn voor 'open network provi sion', die alle aanbieders van telecommunicatiediensten gelijkwaardige toegang tot infrastructuur garandeert, er niet voor bedoeld zijn investeringen in infrastructuur af te remmen. In een brief aan de minister, die PTT Telecom, Enertel en Telfort gezamenlijk hebben ondertekend, stellen deze partijen dat ook de Europese ministerraad in de zomer van 1996 het standpunt heeft ingenomen dat alleen organisaties die vergelijkbare diensten aanbieden onder vergelijkbare omstandigheden aanspraak kunnen maken op een zelfde tarief. Met ingang van 1 juli van dit jaar moet de Nederlandse markt voor telecommunicatie volledig zijn geliberaliseerd. Nederland loopt daarmee een half jaar voor op de meeste andere EU-lidstaten.

NRC Webpagina's
4 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)