U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Websites:
Albanian Telegraphic Agency (ATA)
Albanian Times
Albanian Daily News
Meer nieuws uit en over Albanie (via Albanian.com)

Mailing Lists:
ALBANEWS
ALBANIAN

Nieuwsgroepen:
soc.culture.albanian
bit.listserv.albanian
clari.news.europe.balkans


Internet biedt geen uitkomst in Albanië

Door onze redacteur HANS STEKETEE
ROTTERDAM, 4 MAART. Welcome, Benvenuti, Bienvenue. Wie op het Internet het officiële Albanese persbureau ATA bezoekt, wordt welkom geheten. Maar het laatste nieuws dateert van 27 februari. Sindsdien zwijgt ATA.

De laatste editie van de Albanian Times, een Engelstalige financieel-economische uitgave die via het Internet wordt verspreid, is van december vorig jaar. De Albanian Daily News, een elektronische nieuwsbrief waarop Internet-gebruikers zich gratis kunnen abonneren, is sinds het afgelopen weekeinde niet meer verschenen. In een verontschuldiging zegt de redactie zich niet te hebben willen onderwerpen aan de censor. ,,Hopelijk komen wij morgen weer uit'', laat de redactie al twee dagen weten.

In het nauw gedreven regeringen hebben de neiging onafhankelijke nieuwsgaring en -verspreiding te blokkeren of te controleren. Het Internet, het wereldwijde computernetwerk, kan dan nog een veiligheidsventiel bieden.

Zo sloten Russische coupplegers in augustus 1991 het internationale telefoonverkeer vanuit Moskou af, maar zij hadden buiten de Internet- verbindingen gerekend: via universitaire en andere netwerken lekte toch informatie naar buiten en weer terug, wat de positie van de putschisten ondergroef. De Servische regering haalde tijdens de protestacties in Belgrado eind vorig jaar het kritische radiostation B-92 uit de lucht, maar het begon onmiddellijk een tweede leven op het Internet. En via de universitaire netwerken ontstond daar in twee richtingen een levendig berichtenverkeer, een aanvulling op de - overigens ononderbroken - nieuwsvoorziening van buitenlandse media. Zowel het buitenland als een kleine technische voorhoede van Serviërs hoefde zo weinig nieuws te missen.

In Albanië is zo'n ontwikkeling niet waarschijnlijk. De kleine informatiestroom naar buiten is opgedroogd, en als informatiebron voor Albanzen zelf speelde het Internet nooit een rol van betekenis. De professionele Albanese Internet-gebruikers - vermoedelijk niet meer dan enkele tientallen - is effectief het zwijgen opgelegd. Want Albanië beschikt niet over de decentrale netwerken die Rusland of Joegoslavië hebben; Albanese beroeps-Internetters moeten hun informatie tot nu toe via het gewone telefoonnet versturen naar gastcomputers in omringende landen en die kanalen kan de Albanese overheid effectief controleren. Een druk 'ondergronds' berichtenverkeer via Albanese burgers of studenten zal er dus evenmin komen. De gemiddelde Albanees heeft niet eens telefoon, laat staan een computer met Internet-verbinding waarmee hij kennis kan nemen van informatie of deze verspreiden. Er zijn Albanese studenten op het Internet aanwezig, maar die elite studeert in Italië of de Verenigde Staten. Hun soms geëmotioneerde berichten zijn te lezen op eigen home pages - op hun universiteitscomputer in Milaan of San Fransisco - en in de elektronische discussiegroepen over Albanië op het Internet, maar als primaire informatiebron zijn ze nauwelijks van belang.

Zo blijft het Internet voor de meeste Albanezen wat het al was: onbereikbaar en onwerkelijk - zoals zoveel uit het rijke Westen.

NRC Webpagina's
4 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)