U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Voor ongeveer 99 cent per minuut raak je de pijn in je rug kwijt'
Grootse tijden voor hulplijnen

Door onze redacteur MARGOT POLL
AMSTERDAM, 4 MAART. Doe ik mijn kinderen nu wel of niet bij elkaar in de klas? Typisch een vraag voor de Meerlingentelefoon die uit idealisme is opgezet door en voor ouders van twee- en drielingen. De opvoeding van meerlingen is volgens J. Hol, een van de initiatiefnemers, zó anders dan de opvoeding van een eenling dat meerlingouders hun ervaring graag zo veel mogelijk doorgeven. De lijn bestaat nu enkele weken en wordt ,,redelijk frequent'' gebeld.

Bijna elke dag komen er hulp- en informatielijnen bij. Het aanbod van hulp- en informatielijnen is divers maar niemand weet hoe uiteenlopend want er bestaat geen overzicht van het totale aantal informatielijnen. PTT-Telecom noemt het aantal 'eindeloos' en een overkoepelend orgaan van deze lijnen bestaat niet.

Veel informatielijnen zijn maar een beperkte tijd operationeel, zoals de Vleeslijn, die de afgelopen weken gebeld kon worden naar aanleiding van de varkenspest. Het Produktschap Vee en Vlees, dat de lijn instelde, kreeg de eerste dag al zo'n 1.600 ongeruste consumenten aan de telefoon.

De commerciële 06-nummers zijn uiteraard uit op winst. Dit wordt duidelijk aan het begin van ieder gesprek aangegeven. ,,De kosten van dit gesprek zijn circa een gulden per minuut.'' De beller krijgt vaak pas na enkele minuten iemand aan de lijn. Zo druk bezet zijn de telefonistes aan de andere kant van de telefoon. Sommige lijnen zijn zelfs voortdurend in gesprek. Daardoor wordt niet duidelijk waarvoor Voetballijn, Cursuslijn, Geheimlijn, Slenderlijn en de Bruidsinfolijn zijn bedoeld - als het al lukt om verbinding te krijgen.

Die bedoeling is wel duidelijk bij de Onderdelenlijn. Meer dan vijfhonderd mensen bellen dagelijks over gebruikte auto- of motoronderdelen. Via een centraal computersysteem kunnen autosloopbedrijven op een scherm zien wat er gevraagd en wellicht geleverd kan worden en hoe ze derhalve de bel ler kunnen helpen. Ook de Kringlooplijn doet zaken met behulp van een informatielijn. De beller zegt ,,een kast over te hebben'', een medewerker van de kringloopwinkels rijdt even langs en keurt de kast. Is deze geschikt voor de verkoop dan neemt de medewerker haar 'gratis' mee naar een van de tweedehands winkels van de kringlooporganisatie. ,,Maar we halen ook oude kranten op bij particulieren en bedrijven, die dan gerecycled worden,'' zegt een telefoniste van de Kringlooplijn.

Hobbylijnen zijn er nog niet zo veel. De Dutch Burding Vogellijn is voor vogelliefhebbers echter van levensbelang. ,,Ik had voor geen goud willen missen dat er al twee dagen lang een volwassen zeearend rondfladdert in Flevoland en dat er een albinokraai langs de Walendalerweg in Den Haag is gesignaleerd. Ik ben meteen gaan kijken maar ik heb hem nog niet gezien,'' aldus een wekelijkse beller van de Vogellijn.

Van heel andere aard zijn de informatielijnen op het gebied van ziekten en aandoeningen. De Caralijn (voor vragen over astma), de Erfolijn (voor vragen over erfelijkheid en onderzoek), de Voedingstelefoon (vragen over voeding in het algemeen maar ook over voedingsstoornissen), de Aidsinfolijn (ook in het Chinees, Marokkaans, Turks) en de Chronofoon geven antwoord op vragen waar patiënten en familie mee kunnen zitten. De medische lijnen rekenen in de meeste gevallen geen extra kosten voor een gesprek. De Rugklachtenlijn is daarentegen wel commercieel. Fysiotherapeut Eric Herbst probeert zijn bellers door middel van tips via het rugklachtenkeuzemenu voor 'ongeveer 99 cent per minuut' van bijvoorbeeld pijn in de onderrug af te helpen.

Een van de oudste hulplijnen is de Federatie SOS Telefonische Hulpdiensten. Meer dan twintig vestigingen, bemand door vrijwilligers, bieden dag en nacht ,,een gesprek van mens tot mens''. Directeur E. Granaat ziet het aantal telefoontjes toenemen maar dat verontrust hem niet. ,,De versplintering in het aanbod verontrust mij daarentegen wel. De Grieplijn is er dan duidelijk alleen voor mensen die griep hebben terwijl wij ons juist richten op de mens in zijn totaal - of die nu griep heeft of niet.'' Het grote voordeel van de SOS Telefonische Hulpdiensten noemt Granaat het omzeilen van de wachtlijsten. Granaat: ,,Bij de Riagg kom je met psychische klachten op een wachtlijst terwijl je bij ons meteen geholpen wordt. Cliënten mogen zo vaak bellen als zij willen en doen dat soms ook iedere dag.'' Een gesprek duurt gemiddeld twintig minuten maar ook komt het voor dat een vrijwilliger langer dan een uur het zorgenleed van de beller aanhoort. Granaat: ,,Een enkele keer vragen we later nog eens terug te bellen opdat we bereikbaar blijven.''

De Kindertelefoon is nog steeds een favoriete lijn: de laatste cijfers (1994) geven aan dat er jaarlijks 75.000 kinderen bellen met vragen over het gezin en over relatieproblemen en vaak ook over seksualiteit in het algemeen. Naast de Kindertelefoon bestaat ook de Kindervisie Infolijn waar ouders informatie kunnen inwinnen over kind en vrije tijd.

Een van de nieuwste lijnen is de hulptelefoon voor gescheiden mannen. Ex-sociaal werker H. Kuiper begon deze (niet-commerciële) lijn als reactie op de kindermoorden die kort geleden enkele keren achter elkaar door ouders werden gepleegd. Kuiper: ,,Dat was een escalatie van onmacht waar ik koud van werd. Ik heb het Riagg gebeld om te vragen wat zij kunnen doen om vaders in geestelijke nood te helpen. Zij zouden er over vergaderen. Ik heb even gewacht maar toen ik niets meer hoorde, heb ik zelf een advertentie gezet voor vaders in nood. Sinds die dag staat de telefoon roodgloeiend en ben ik een vangnet voor machteloze vaders die alle andere hulplijnen al hebben gebeld maar door nog niemand zijn geholpen.''

'Mijn telefoon staat roodgloeiend. Ik ben een vangnet voor machteloze vaders die tot nu toe door nog niemand zijn geholpen.'

NRC Webpagina's
4 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)