U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE  | WWW

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VN: beschieting door Israel lijkt geen vergissing
NEW YORK, 8 MEI. De Israelische beschieting van een kamp van de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon waarbij op 18 april ongeveer 100 mensen om het leven kwamen, was waarschijnlijk geen vergissing. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties, dat gisteren is gepubliceerd. Israel en de Verenigde Staten hebben de conclusies van het rapport - waarvan de strekking al was uitgelekt - als ,,ongerechtvaardigd'' en ,,absurd'' van tafel geveegd en de VN scherp aangevallen.

Rekenkamer over TCR: kritiek op ministeries
DEN HAAG, 8 MEI. De ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM handelen niet consequent en werken langs elkaar heen bij keuze van en toezicht op bedrijven die scheepsafval verwerken. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in het rapport over het in opspraak geraakte Tank Cleaning Rotterdam (TCR) dat vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Veldslagen rondom nucleair transport
BONN, 8 MEI. Duitsland is sinds gisteravond in de ban van het geweld dat een transport van nucleair afval uit de Franse opwerkingsfabriek La Hague naar een tijdelijke opslagplaats in Gorleben in Nedersaksen begeleidt. Tussen de zwaar versterkte politie en ongeveer 2.000 zogenoemde 'Autonomen', die de oorspronkelijke demonstranten grotendeels hebben verdrongen, werden vanmorgen en vanmiddag regelrechte veldslagen van tot nu toe ongekende omvang geleverd.

Tweede Kamer eist snel actie bij Justitie
DEN HAAG, 8 MEI. De ministers voor politie, Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken), moeten snel maatregelen nemen tegen functionarissen bij politie en justitie die verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de crisis in het opsporingsapparaat. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Papoea-studenten vragen politiek asiel
JAKARTA, 8 MEI. Zes Papoea-studenten, vijf mannen en een vrouw, hebben zich vanmorgen toegang verschaft tot de Nederlandse ambassade in Jakarta en verzocht om politiek asiel. Zij zeggen lid te zijn van het Forum Nasionalisme Papua, een tot dusverre onbekende organisatie, en naar Nederland te willen omdat ze ,,vrezen voor vervolging door de Indonesische autoriteiten''. Alle zes zijn afkomstig uit de provincie Irian Jaya en studeren in de Middenjavaanse stad Yogjakarta. De ambassadestaf zoekt in overleg met Den Haag en met de Indonesische regering naar een oplossing. De zes hebben voorlopig toestemming om op het terrein achter de ambassade te bivakkeren.

Britse soldaat IFOR doodgeschoten
VISEGRAD, 8 MEI. In de buurt van Visegrad in Oost-Bosnië is een Britse soldaat van de NAVO-vredesmacht IFOR doodgeschoten. Zijn lichaam werd vanochtend met een hoofdwond gevonden in zijn militaire voertuig. Over de toedracht is nog niets duidelijk.

Bonden dreigen met staking bij Philips
EINDHOVEN, 8 MEI. De Industriebonden FNV en CNV beginnen maandag met estafettestakingen als Philips niet bereid is te praten over een nieuwe CAO voor de 45.000 werknemers. Dit bleek gisteren tijdens een actiebijeenkomst in het Beursgebouw Eindhoven. Tijdens de bijeenkomst, die door 2.500 Philips-werknemers werd bijgewoond, is een manifest aangenomen waarin de twee bonden zeggen door Philips ,,van de onderhandelingstafel te zijn geweerd''.

Kritiek van Parijs op Van den Broek
BRUSSEL, 8 MEI. Europees commissaris Hans van den Broek heeft gisteren tijdens een ministeriële bijeenkomst van de Westeuropese Unie (WEU) van met name Franse zijde zware kritiek gekregen op zijn uitspraak dat Europese troepen na het eind van dit jaar in Bosnië moeten blijven, ook als de Amerikanen vertrekken.

ING-groep en Shell helpen NOC*NSF
DEN HAAG, 8 MEI. De sportkoepel NOC*NSF heeft een overeenkomst gesloten met ING-groep, KPN, Shell en NOS. De vier partners stellen hun kennis en diensten ter beschikking van de Nederlandse sport. Zij zullen gezamenlijk projecten gaan ontwikkelen. Daarin zal de jeugd veel aandacht krijgen. NOC*NSF maakt er zich zorgen over dat tegenwoordig steeds minder jonge mensen sport bedrijven. De overeenkomst met de nieuwe partners loopt tot december 2000.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)