Utrecht blijft in
problemen na gelijkspel

Door onze sportredactie
ROTTERDAM,, 13 APRIL.
Voor FC Utrecht blijft het degradatiegevaar groot na het 1-1 gelijkspel bij middenmoter Willem II. De hekkesluiter in de eredivisie verkleinde de achterstand op NEC tot een punt, maar de Nijmegenaren hebben een wedstrijd minder gespeeld. Ook Volendam veroverde een punt in een uitwedstrijd. In Sittard kwam Fortuna vlak voor tijd op gelijke hoogte: 2-2.

FC Utrecht en Willem II speelden een dramatisch slechte wedstrijd in het bijna lege Tilburgse stadion. Ongeveer achthonderd Utrechtse fans waren de spelers achterna gereisd. Zij maakten meer kabaal dan de Brabantse supporters, die na de winterstop weinig reden tot juichen hebben. Sinds trainer Theo de Jong vorige maand werd ontslagen, heeft Willem II geen wedstrijd meer gewonnen. FC Utrecht boekte afgelopen dinsdag tegen Go Ahead Eagles de eerste zege sinds september 1995.

In Tilburg kwam Utrecht aan het eind van de eerste helft op achterstand. Aanvaller De Gier stond op de rand van buitenspel toen hij de bal met de buitenkant van de rechtervoet in het doel schoof, 1-0. Het was de enige serieuze kans voor Willem II, dat met matig succes op de counter loerde. Utrecht was meer in balbezit maar wist voor rust geen enkele mogelijkheid te creëren. De ploeg van Spelbos verzandde in risicoloos tik-tak-voetbal. Een gebrek aan snelheid is dit seizoen het grootste probleem voor FC Utrecht.

In de tweede helft nam Ten Hag revanche voor de vrijheid die hij zijn tegenspeler De Gier bij het openingsdoelpunt had geschonken. De Utrechtse libero maakte de gelijkmaker, op aangeven van Van Loen 1-1. De rossige spits kreeg even later de kans om Utrecht op voorsprong te zetten. Net als Vierklau en invaller Smeets slaagde Van Loen er niet in FC Utrecht aan drie punten te helpen.

Bij Fortuna-Volendam viel meer te genieten. De thuisclub speelde weliswaar een slechte wedstrijd, maar de spanning vergoedde veel in De Baandert. Verdediger Van Ophuizen zorgde vlak voor tijd voor de belangrijke gelijkmaker. Fortuna lijkt gevrijwaard van degradatie. Volendam heeft nog een paar punten nodig om zich in de hoogste afdeling te handhaven.

Fortuna kwam al snel op voorsprong. De Engelsman Burke kopte fraai in na een voorzet van Ricksen, 1-0. Volendam kreeg de gelijkmaker op een presenteerblaadje aangeboden. Fortuna-verdediger Roest reageerde te laat na een uittrap van doelman Zoetebier. De Serviër Govedarica profiteerde van de Limburgse onachtzaamheid, 1-1.

In de tweede helft ging de defensie van Fortuna opnieuw in de fout. Doelman Van Zwam verkeek zich bij het uitlopen, de Volendammer Van Veldhuizen maakte dankbaar gebruik van de misser, 1-2. De gelijkmaker van Van Ophuizen zorgde uiteindelijk voor gerechtigheid.