U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE  | WWW

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Clinton benoemt Kantor tot
nieuwe minister van handel

Door onze correspondent
WASHINGTON, 13 APRIL.
De Amerikaanse president Clinton heeft zijn handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor gisteren benoemd tot opvolger van minister van handel Ron Brown, die vorige week om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk in Kroatië. Kantor kondigde aan het beleid van Brown, met wie hij de afgelopen jaren nauw samenwerkte, te zullen voortzetten.

Hoewel de benoeming van Kantor (56) nog moet worden goedgekeurd door de Senaat, is er geen verzet van betekenis te verwachten. De leider van de Republikeinse meerderheid, senator Bob Dole, noemde Kantor gisteren ,,een goede keuze''. Kantor, die zich in zijn vorige functie heeft laten kennen als een taai onderhandelaar, is sinds lang een vriend van de president. Hij was vier jaar geleden voorzitter van Clintons verkiezingscampagne.

Kantor op zijn beurt wordt opgevolgd door de plaatsvervangend handelsvertegenwoordiger Charlene Barshefsky, die zich in handelsbesprekingen met China en Japan een grote reputatie heeft verworven.

Clinton maakte gisteren ook de vervulling van een andere belangrijke politieke vacature in zijn economische team bekend. Als begrotingsdirecteur benoemde hij tot algemene verrassing de politiek betrekkelijk onervaren Franklin Raines, tweede man van Fannie Mae, het commercieel opererende overheidsbedrijf voor hypotheken dat officieel Federal National Mortgage Association heet. Raines volgt Alice Rivlin op, die is toegetreden tot de Federal Reserve Board (FED), het bestuur van het stelsel van centrale banken.

Kantor, die voor hij full time de politiek in ging als advocaat heeft gewerkt voor bedrijven als Northrop, Lockheed, Philip Morris en het Japanse NEC, speelde als handelsvertegenwoordiger een hoofdrol bij de tot standkoming van het Noordamerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA, en bij de afsluiting van de Uruguay-ronde van de GATT.

Als handelsvertegenwoordiger sloot Kantor vele tientallen bilaterale overeenkomsten, onder meer met Japan, het afgelopen jaar bijvoorbeeld over het politiek gevoelige onderwerp van de auto-industrie. Clinton heeft hem daarvoor zeer geprezen, maar in Republikeinse kring is hem verweten dat hij te weinig voor de Amerikanen uit het vuur heeft gesleept. Dole, die Clinton zal uitdagen in de presidentsverkiezingen, heeft al aangekondigd van de handelspolitiek een verkiezingsthema te zullen maken.

Zowel onder Democraten als Republikeinen hebben tegenstanders van de vrijhandelsakkoorden GATT en NAFTA de handelspolitiek van de regering-Clinton verantwoordelijk gesteld voor de teloorgang van miljoenen banen, die nu in lage lonen-landen vervuld zouden worden.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)