U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bankgarantie wapen in interne strijd

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ZEIST, 9 DEC. De dreigende taal die Sport7 sprak over het niet uitkeren van de bankgarantie kwam het sectiebestuur betaald voetbal zaterdag goed van pas. Juridisch specialist H. Kesler kon tijdens de algemene vergadering de afgevaardigden wijzen op het belang van de door Ajax en Feyenoord vermaledijde statutenwijzigiging die het college een mandaat verstrekt bij het uitbaten van de tv-rechten.

De meeste clubbestuurders vreesden dat de bankgarantie van 180 miljoen aan de neus van de KNVB voorbij gaat en gaven het kabinet-Staatsen het groene licht. Ajax en Feyenoord twijfelden ernstig aan het voorgehouden schrikbeeld. Na via een mobiele telefoon ruggespraak te hebben gehouden met hun advocaten, hielden zij voet bij stuk. De voetbalbond denkt met gewijzigde statuten sterker te staan als Sport7 naar de rechter stapt. ,,Want dan hebben we in ieder geval onze goede wil getoond'', aldus Kesler. ,,Het gaat om de beeldvorming.''

Volgens Sport7 is de KNVB verscheidene malen in gebreke gebleven doordat de leden (lees: de clubs) gebrek aan medewerking verleenden. Het betreft hier de wedstrijd Feyenoord-Ajax, die niet live kon worden uitgezonden omdat burgemeester Peper gelastte het aanvangsuur naar 14.30 uur te verschuiven, en Feyenoord-NAC, dat van Feyenoord niet live mócht worden uitgezonden omdat het verre van uitverkocht was. Als er niet nog onbekende argumenten aan deze stellingname ten grondslag liggen, lijkt Sport7, ofwel de ING Bank, niet sterk te staan in de weigering de bankgarantie over te maken. De KNVB ontving reeds voor het eerste deel van dit seizoen zeventig miljoen gulden en heeft contractueel nog recht op hetzelfde bedrag. In een juridisch steekspel zal de komende weken duidelijk moeten worden welke partij wanprestatie heeft geleverd. De KNVB vindt dat Sport7 in gebreke is gebleven door ontbinding van het contract te vragen, en zal waarschijnlijk om die reden de rechten vooralsnog niet accepteren.

Behalve over dit praktische aspect, dat doorslaggevend kan zijn voor veel investeringen die minder draagkrachtige clubs reeds van dat geld hebben gepleegd, werd er zaterdag in de algemene vergadering nauwelijks over de nabije toekomst gesproken. De vraag welke zender straks de beelden moet krijgen, interesseerde niemand. Filmnet aast nu op de live-uitzendingen en die verdwijnen dan alsnog achter de decoder.

De ellenlange zitting stond voornamelijk in het teken van de eensgezindheid. Maar het is de vraag welke waarde een harmonische samenwerking heeft tussen 34 clubs als twee prominente leden die een groot deel van de (voetbal)zendtijd vullen niet meegaan in de gekozen marsroute. Het schisma tussen Feyenoord/Ajax en de rest van het betaalde voetbal kreeg vooral gestalte toen in 1995 duidelijk werd dat de KNVB een mega-deal kon sluiten met de tv-rechten. Vanaf dat moment ging het plotseling om substantiële bedragen die beide clubs goed kunnen gebruiken in hun streven naar aansluiting met Europese grootmachten als Barcelona, AC Milan, Real Madrid en Manchester United.

Opmerkelijk was zaterdag de rol van PSV. De Eindhovense club heeft dezelfde belangen als Ajax en Feyenoord, maar sprak bij monde van voorzitter Van Raaij zijn vertrouwen uit in het kabinet-Staatsen. Daarmee koos PSV niet voor de belangen van de top maar voor het instandhouden van 36 betaalde clubs. En daar zitten ook clubs bij die zelden in beeld komen. Desondanks ontvangen zij slechts een paar miljoen minder uit de tv-pot dan de moneymakers.

President-commissaris Timmer suggereerde gisteravond in een van de laatste uitzendingen van Sport7 dat de KNVB dient te zoeken naar een bedrijfsvorm en af moet van de verenigingsstructuur. Dan zou de bond zakelijk gezien minder kwetsbaar worden. Het streven naar een model waarin het onbezoldigde sectiebestuur wordt overgenomen door een raad van commissarissen zou dan een eerste vereiste zijn. Op je vrije avond, na alle beslommeringen van de dagelijkse werkkring, even beslissen over een megadeal van ruim een miljard, is niet meer van deze tijd. De KNVB heeft in deze gedachte behoefte aan meer professionals met een voetbalachtergrond.

NRC Webpagina's
9 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)