U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Schadeclaims zullen heen en weer vliegen

Zo verwachtte de zender elk jaar zo'n 140 miljoen gulden te verdienen aan abonneegelden en nog zo'n zelfde bedrag aan reclame binnen te halen. Die inschatting bleek in de Nederlandse situatie volstrekt onhaalbaar. Als Sport7 achter de decoder zou verdwijnen en van de kijker een bijdrage kreeg, bleken de adverteerders niet meer geïnteresseerd vanwege het geringe bereik. En andersom, als de zender koos voor een breed bereik (en dus veel reclame-inkomsten) wilden de kabelmaatschappijen de kijkers geen geld voor de zender vragen. Ruim een jaar langer extra gratis op de buis om veel kijkers te lokken, kostte Sport7-directeur Henk Kivits 175 miljoen gulden. Hij hoopte vorige maand nog dat zijn aandeelhouders dat wilden financieren, maar Kivits vergiste zich.

Als abonneezender had Sport7 wellicht nog kans gemaakt indien, net zoals in sommige andere Europese landen, uitsluitend bij het sportstation de voetbalcompetitie te zien was geweest. Maar de zender verkocht _ min of meer gedwongen _ sublicenties aan de NOS die de vertrouwde Sudio Sport-uitzendingen vervolgens verplaatste naar een later tijdstip. De verstokte liefhebber kon Sport7 dus links laten liggen. Timmer sprak gisteren in dat verband van ,,politieke druk''. De geslaagde recente aankoop door de NOS van nog eens drie jaar wedstrijden uit de Champions League, maakte het probleem van exclusiviteit voor Sport7 nog nijpender.

Voor de aandeelhouders van Sport7 zijn de boeken na het faillisement van de zender en het verlies van de kapitaalinjectie van 100 miljoen gulden nog niet gesloten. Zij hebben aan de KNVB een bankgarantie afgegeven ter waarde van 180 miljoen gulden. Die is bedoeld voor het risico dat de KNVB loopt nu de bond de rechten opnieuw moet verkopen en daar dus mogelijk minder voor krijgt dan de miljard gulden die Sport7 de bond had beloofd. Het verschil passen de aandeelhouders van Sport7 bij tot een maximum van 180 miljoen. Zij vinden daarbij echter SBS6- directeur Fons van Westerloo op hun weg. Van Westerloo deed eerder deze week nog tevergeefs een bod op de rechten van Sport7, en liet gisteravond via zijn eigen zender weten te streven naar een bondgenootschap tussen de Nederlandse tv-stations om gezamenlijk de voetbalrechten van de KNVB te kopen om zo de prijs te kunnen drukken. Hoe beter dat lukt, hoe hoger de verliezen van de huidige Sport7-aandeelhouders dus zullen uitpakken.

Timmer zei gisteravond niet om te zien in wrok. Toch valt te verwachten dat binnenkort de schadeclaims heen en weer zullen vliegen. De KNVB zal moeten betalen omdat de bond volgens Timmer op verschillende momenten in gebreke is gebleven. Sport7 kon sommige wedstrijden immers niet uitzenden. Anderszins kan de boedel van Sport7 een claim tegemoet zien van Endemol dat een driejarig produktiecontract met de zender in rook ziet opgaan. Pikant detail daarbij is dat over die claim Endemol-bestuurders Van den Ende en De Mol moeten beslissen. En die zijn zelf ook aandeelhouder van Sport7.

NRC Webpagina's
7 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)